В Мианмар изгориха планини от дрога

2

Властите на Мианмар изгориха наркотици на стойност над половин милиард долара в цялата страна в събота, превръщайки в дим опиум, хероин и метамфетамини, съобщи AFP, цитирана от Актуално.

Експерти предупреждават, че контрабандистите на дрога са се приспособили към ограниченията за пътуване при коронавируса и отново извършват незаконната си дейност.

Чувалите със зелено-кафяв канабис бяха подредени високо в квартал на търговската столица Янгон, заедно с торбички с червено-розови хапчета. Мианмар извършва този акт на ежегодно изгаряне по случай Световния ден на наркотиците.

На кладата също бяха поставени пресовани блокчета хероин, торби с кетамин и трамадол и "лед".

Дрогата беше изгорена и на церемонии, проведени в Мандалай и Таунги в щат Шан, съобщи полицейското управление на Мианмар за борба с наркотиците.

Наркотици с улична стойност малко под 668 милиона щатски долара, включително 224 милиона таблетки метаамфетамини, бяха запалени в трите града.

Пожарникарите, които стояха в готовност край "екзекуцията" на планините от дрога, се отдръпнаха от вредния дим.

Въпреки ограниченията за пътуване поради коронавируса има "цялостно продължително разрастване на пазара на метамфетамин в Източна и Югоизточна Азия", заяви ООН по-рано този месец. Проблемният щат Шан в Мианмар остава основният източник на наркотици, които често се пренасят контрабандно до по-богати отвъдморски пазари като Австралия и Япония в по-мощната си кристализирана форма.

Златният триъгълник, пресичащ границите на Мианмар, Лаос и Тайланд, в продължение на десетилетия е център на доходоносната търговия с наркотици в Югоизточна Азия. Покритите с мак хълмове на Мианмар осигуряват идеално място за незаконни лаборатории, с до голяма степен непроверена доставка на прекурсори от Китай.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, какво си купи днес от МОЛ-а?
- Няколко чифта бикини, че старите вече омръзнаха на целия град.

Харесай Дунавмост във Фейсбук