В Ловеч ще се проведе историческа възстановка

0
Повода е 100-годишнината от избухването на Първата световна война
Повода е 100-годишнината от избухването на Първата световна война

Община Ловеч, Регионалният исторически музей и Националното дружество „Традиция“ организират историческа възстановка по повод 100-годишнината от избухването на Първата световна война.

Историческата възстановка, която ще бъде направена днес в двора на бившата казарма в Ловеч, ще пресъздаде мобилизационен лагер за прием и окомплектоване на мобилизирани войници от 34-ти пехотен Троянски полк за Първата световна война.

Посетителите ще видят жива картина от обявяването на войната, изпращането на мобилизираните момчета от техните близки. Ще бъдат проведени и демонстрации на бой с огнестрелно и хладно оръжие, строева подготовка, превземане на картечно гнездо, както и прословутата българска атака „На нож“.

Организаторите са подготвили и военна мобилна кухня с войнишка боб чорба, приготвена по оригинална рецепта от началото на ХХ век, която посетителите ще могат да опитат.

За най-малките са предвидени забавления с елементи от военни игри и военни обучения. Децата ще имат възможността да стрелят с детски въздушни пушки, да хвърлят граната, да влязат в окоп и др.

В двора на казармата ще бъде експонирана и изложбата „34-ти пехотен Троянски полк по друмищата на войните (1912-1945)“, а на специален щанд Регионалният исторически музей ще представи изданията си, посветени на историята на полка. В двора на казармата е разположена и изложбата „Музей на открито“, която представя автентични оръжия от началото на националноосвободителните борби на българския народ до Втората световна война.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари