В Лондон стартират две дела срещу AstraZeneca

2
Tова са първите съдебни искове, заведени в Обединеното кралство срещу компанията производител
Tова са първите съдебни искове, заведени в Обединеното кралство срещу компанията производител

Tова са първите съдебни искове, заведени в Обединеното кралство срещу компанията производител

AstraZeneca е изправена пред две съдебни дела в Лондон за странични ефекти от COVID ваксината, предаде Ройтерс. Това са първите съдебни искове, заведени в Обединеното кралство срещу компанията производител, в които се претендира за вреди след ваксиниране с препарата, създаден от нея. Според адвокатите, представляващи ищците обаче, те няма да са последните.

Първият иск е от съпруга на жена, починала след поставена COVID ваксина на AstraZeneca.

Аниш Тейлър, чиято съпруга Алпа умира през март 2021 г. след първата си доза от ваксината, е подал иск срещу компанията във Върховния съд на Лондон на 4 август, сочи информация от съдебните регистри, пише Zdrave.net.

Неговият адвокат коментира пред агенцията, че има близо 50 други клиенти, които официално ще съдят AstraZeneca през следващите месеци.

Засега от компанията отказват подробности за активните съдебни дела. Неин говорител направи изявление, в което се казва: „Безопасността на пациентите е наш най-висок приоритет и регулаторните органи имат ясни и строги стандарти, за да гарантират безопасната употреба на всички лекарства, включително ваксини. Нашето съчувствие е към всеки, който е загубил близки или е съобщил за здравословни проблеми“.

Второто дело срещу AstraZeneca е заведено от Джейми Скот, който е бил диагностициран с индуцирана от ваксината тромботична тромбоцитопения.

От адвокатската кантора, която представлява ищеца, заявиха, че представляват близо 40 други лица или семейства на опечалени. Според изявление на представител на кантората „Скот е претърпял наранявания, променящи живота, които са засегнали сериозно не само него, но и близките му. В съда той ще поддържа тезата, че AstraZeneca е длъжна да го компенсира за това, което е претърпял, така че да може да възстанови живота си, доколкото е възможно, и да гарантира сигурността на семейството си“.

Засега това са двата случая, по които се очаква развитие, но е очевидно, че ще има още подобни искове в съдилищата на Англия и Уелс.

Припомняме, в началото на юни стана ясно, че германка е завела дело срещу компанията BioNTech за вреди, които според нея са настъпили след прилагането на COVID ваксината на компанията Comirnaty. От адвокатската кантора, която представлява жената, съобщиха, че са подали аналогични искове от името на още 250 клиенти. Друга кантора в Германия пък оповести, че води дела по 100 подобни случая. Има и съобщения за заведени подобни дела в Италия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари