В кой плод никога няма нитрати?

2
Този плод съдържа естествена "противоотрова"
Този плод съдържа естествена "противоотрова"

Този плод съдържа естествена "противоотрова"

Мандарините са вкусни и здравословни плодове, които са богати на витамини, минерали и антиоксиданти. Те се предлагат в различни сортове, но всички те имат подобни ползи за здравето.

Мандарините съдържат много лимонена киселина, която неутрализира вредните съединения и се счита за вид естествена противоотрова, обяснява диетологът Ирина Писарева. Следователно в мандарините няма нитрати, категорична е Писарева.

Ето някои от основните ползи от мандарините:

  • Витамини и минерали: Мандарините са чудесен източник на витамин С, който е важен за имунната система, кожата и костите. Те също така съдържат витамини В, К, D и Р, както и минерали като калций, магнезий и калий.
  • Антиоксиданти: Мандарините са богати на антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждане. Антоцианините, които придават на мандарините оранжевия им цвят, са особено мощни антиоксиданти.
  • Здраве на сърцето: Мандарините могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Те са богати на калий, който помага за регулиране на кръвното налягане.
  • Здраве на храносмилателната система: Мандарините са богати на фибри, които са важни за храносмилането.
  • Подобряване на настроението: Мандарините са естествени антидепресанти. Те съдържат цитрусови естери, които могат да подобрят настроението и да намалят стреса.

Възможни рискове

Въпреки че мандарините са много здравословни плодове, те могат да бъдат опасни за някои хора. Мандарините не трябва да се консумират от хора с:

  • Хепатит
  • Холецистит
  • Язва на стомаха
  • Диабет

Мандарините също могат да причинят алергични реакции при някои хора.

Препоръчителна консумация

Препоръчва се да се консумират не повече от 5-6 мандарини на ден. Това количество осигурява достатъчно витамини и минерали, без да причинява излишни калории или захар.

Как да консумирате мандарини

Мандарините могат да се консумират пресни, сушени или консервирани. Те могат да се добавят към салати, смутита, десерти или да се ядат самостоятелно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари