В Испания разбиха три български нелегални фабрики за цигари

0
20 българи са арестувани до момента, не се изключват и последващи арести
20 българи са арестувани до момента, не се изключват и последващи арести

В Испания са разбити три нелегални фабрики за цигари, собственост на българска престъпна организация.

20 българи са арестувани за нелегално производство на цигари в Испания. Не се изключват и последващи арести, предаде БНТ.

Фабриката в Толедо е била изключително модерна с много добра изолация на помещенията. На територията на фабриката са живеели и работниците, които били снабдявани с провизии, за да не излизат от фабриката.

Работниците, както и хората, които са организирали тази фабрика, са бивши служители в цигареното производство в България, съкратени или отпаднали от работа. Организаторите са добре известни на полицията, вече са били задържани заради производство на нелегални цигари в Холандия, Белгия, Германия и Австрия. Испания е поредната държава.

Две от фабриките са оборудвани с машини втора употреба, а тази в Толедо е с чисто нови машини. Според оценката на испанските власти само оборудването струва около 2 млн. евро. Поне още толкова са инвестирани в сгради, в изолация и в осигуряване на дейността. За 7 млн. евро е продукцията, която е намерена в момента, в който испанската полиция и ГДБОП са атакували фабрики. Смята се, че поне 70 млн. евро е оборотът на групата, откакто работи на територията на Испания до този момент.

Операцията е започнала на 7 юли. Акцията е координирана от Европол. Разследването е започнало в края на миналата година, когато ГДБОП подава информация на испанските служби за това, че на територията на Испания се работи по този начин. Проследявани са работниците и бригадите, които са идвали от България в Испания за около месец и половина и са се връщали в България. По този начин българските и испанските служби са успели да стигнат до сърцето на трите фабрики.

Фактът, че са разкрити едновременно и трите незаконни фабрики, работили на територията на Испания, говори, че става въпрос за голяма организация. Това каза Игнасио Косидо, директор на Националната полиция на Испания, на пресконференция в Мадрид, предаде Канал 3.

По думите му операцията е от значителен мащаб, защото в случая става въпрос за 8 милиона евро и 22-ма задържани. Той благодари на българските власти за добрата работа, но и отправи апел към потребителите, като им каза да следят какво купуват. По думите му няма полезен тютюн, но онзи, който е произведен без контрол, е още по-опасен. Интересно според него е, че хората, работили в тези фабрики, не са си позволявали да пушат от тези цигари, защото са знаели какви рискове за здравето крият.

Директорът на митниците в Испания Биляр Хораро съобщи, че в миналото са били разбити и други фабрики на територията на Испания, но за пръв път става въпрос за цели три.

По думите й фабриките са били много модерни, в една от тях са били бълвани по над 500 кутии цигари за минута. "При това положение можете да си представите за какви пари без ДДС говорим", каза тя.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари