В Гърция се подиграват на български министър

0
Протежето на Борисов призна т.н. „македонски език“
Протежето на Борисов призна т.н. „македонски език“ Снимка: БГНЕС

Гръцки медии се подиграват на българския министър на външните работи Екатерина Захариева, която миналата седмица „призна“ т. нар. „македонски език“.

Те дори заподозряха България, че е напраила „пирует“ към югозападната и съседка.

Авторите на статия в The Greek Observer обаче едва ли подозират, че изказването на Екатерина Захариева е плод на незнание и некомпетентност. Жената, която е готова да заеме всеки предложен й пост в правителството, е завършила право в Пловдив, никога не е била дипломат и не притежава и елементарни умения да води дипломатически преговори, пише RNS.

Както е известно, позицията на Гърция по отношение на Македония е твърда и едва ли ще бъде променена някога. За  Атина северната й съседка е бивша югославска република Македония. За гърците Македония е единствено и само географска област на Балканите. Възможно е некомпетентното изявление на Екатерина Захариева да обтегне отношенията ни с Гърция, прогнозират експери.

Припомняме, че скорошно интервю Захариева заяви, че „няма спор с бившата югославска република Македония по въпроса за „македонския език“и по-специално подчерта, че „езиковата формула на споразумението, което се очаква да бъде подписано между двете страни стриктно следва Съвместната декларация от 1999 г.“ Непремераната й позиция предизвика коментари на български историци. Акад. Георги Марков заяви, че „декларацията от 1999 г., спомената от г-жа Захариева, не се отнася до „македонски език“.

Директорът на НИМ Божидар Димитров припомни, че „езикът не се признава от правителствата, а от езиковите институти“.

Източник: RNS
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари