В Гърция планират стимули за ускоряване на ваксинациите

1
Те обаче няма да бъдат приложени незабавно
Те обаче няма да бъдат приложени незабавно Снимка: АА

Девет от 10 пациенти с Covid-19, приети в болници между 12 април и 2 май, не са били ваксинирани срещу коронавирус, 8% са получили една доза и само 2% са получили и двете, според гръцкото здравното министерство, цитирано от електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, цитиран от Агенция Фокус.

Нещо повече, от 1,3 милиона души, които са напълно ваксинирани, по-малко от 0,3% са се разболели до средата на миналата седмица. Наблюдава се и значително намаляване на броя на хоспитализациите на пациенти в напреднала възраст.

„Сега имаме много по-малко пациенти на възраст над 80 години и почти всички са неваксинирани с едно или две изключения“, каза Мина Гага, директор на 7-ма белодробна клиника на болница „Сотирия“.

Тя добави, че по време на пика през ноември „Сотирия“ е приела 200 пациенти с Covid-19 на възраст над 80 години. „В тази вълна, която беше много по-тежка, досега имахме около 80 приема на пациенти в тази възрастова група и само двама от тях бяха ваксинирани ," каза тя.

Като част от усилията за изграждане на солидна бариера на имунитет срещу Covid-19, правителството обмисля поредица от мерки и допълнителни стимули за ускоряване на ваксинациите.

Според държавните служители тези стимули няма да бъдат приложени незабавно преди ваксините да бъдат универсално достъпни за по-голямата част от населението.

Когато това стане така, централната насока на правителството ще предвижда, че хората просто ще трябва да представят сертификат за ваксинация, за да могат свободно да влизат в ресторанти, барове, кина, театри, места за забавление, както и транспортни средства, като самолети и кораби.

Тези, които нямат посочения сертификат, ще трябва да представят отрицателен молекулярен, бърз или самостоятелно проведен тест за достъп до тези места.

Последният вариант ще включва чести неудобства, но също така и значителни финансови разходи, тъй като тестовете няма да се предоставят безплатно от държавата за подобни цели.

Имайки предвид тези ограничения, животът по същество ще бъде по-труден за тези, които изберат да не бъдат ваксинирани, въпреки че няма да има изрична забрана, която да им забранява да влизат на определени места.

Нещо повече, с оглед на идващата есен, когато метеорологичните условия са по-благоприятни за разпространението на коронавируса, правителството търси допълнителни начини да гарантира, че обществеността е защитена и стената на имунитета продължава да удържа инфекцията .

Те включват задължителни ваксинации за здравни работници, както и за персонал в старчески домове. Онези, които откажат, ще бъдат отстранени от работа или пуснати в неплатен отпуск.

Също така до есента правителството очаква да има по-добра цялостна картина на още три разгръщащи се събития, които ще повлияят на стратегията му в борбата срещу коронавируса през следващата година.

Преди всичко ще станат достъпни резултатите от изследването на възможните ваксинации за лица под 18 години, докато ще бъде изяснено кога ще са необходими повторни ваксинации за следващата година.

Очаква се още информация за това дали следващото поколение ваксини ще бъде по-опростено, така че да могат да се прилагат в клиники и аптеки, или ще трябва да се разработи нова програма организирана от държавата имунизация и през 2022 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари