В дома ни има изобилие от неща, които носят голяма заплаха от гъбички

0
Ето кои са причинителите на гъбични инфекции у дома
Ето кои са причинителите на гъбични инфекции у дома

Вашата къща е предназначена да ви предпази от външната среда и да ви осигури комфорт и безопасност.

За съжаление, изобилието от бактерии и спори на гъбички може да направи от тази задача голямо предизвикателство, пише Ezine.bg.

В дома ви, без да подозирате, има изобилие от неща, които изглеждат безопасни, но са истински бомби със закъснител и носят голяма заплаха от гъбички. Ето кои са причинителите на гъбични инфекции у дома.

Такива са например играчките и леглата на вашите домашни любимци. Трихофитията е зоонозна гъбичка, която може да се разпространи между животни и хора. Спорите ѝ се намират в почвата и могат да се залепят по домашния любимец и да се прехвърлят върху всички повърхности, с които влизат в контакт. Разбира се, не трябва да се отървете от любимеца си, ако е заразен с трихофития.

Заведете го на ветеринар, за да му предпише лекарства, с които да се отърве от гъбичката. В същото време не му позволявайте да ходи навсякъде из къщата, а само в едно помещение, което след това изчистете с прахосмукачка, като изхвърлите торбичката. Измийте всички легла и играчки в разтвор на белина и дезинфекцирайте пода и повърхностите с мек, разреден разтвор от белина.

Четките за коса, самобръсначките, ножици за нокти на краката и четки за грим - тези предмети редовно влизат в контакт с кожата и ние не ги почистваме толкова често, колкото трябва.

Според изседвания тези предмети редовно са пълни с бактерии от рода на Bacillus, Staphylococcus spp., Pseudomonas spp., Enterobacter, Aspergillus, Penicillium и Candida – все опасни микроорганизми, причиняващи кожни инфекции и раздразнения.

Точно и затова всеки в семейството трябва да използва собствените си лични инструменти за хигиена. Също така тези уреди трябва редовно да се почистват в разтвор на гореща вода и антибактериална течност.

Възглавниците са друг развъдник на гъбички в дома, особено ако не им сменяте калъфките или пускате любимците на леглото. И тъй като през нощта се потите, възглавниците ви могат да развият спори на мухъл, ако не ги проветрите и изсушите.

Непочистените възглавници носят риск не само за гъбични кожни инфекции, но и за дихателни проблеми. Затова често сменяйте калъфките, перете ги с топла вода и се старайте да ги поддържате чисти. Също така е важно да сменяте възглавницата поне веднъж на четири години.

Източник: Ezine.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари