В Деня на Европа: Дунав мост - набръчкан асфалт, разбити фуги и дупки

2
Очакваните румънски гости, които ще отбележат заедно в Русе 15 години от присъединяването на България и Румъния към ЕС, ще трябва да минат по трасето, където трагичното състояние на българската част на моста контрастира рязко с ремонтирания от румънска страна
Очакваните румънски гости, които ще отбележат заедно в Русе 15 години от присъединяването на България и Румъния към ЕС, ще трябва да минат по трасето, където трагичното състояние на българската част на моста контрастира рязко с ремонтирания от румънска страна Видео: Русе Медиа

Българският участък на Дунав мост посреща днешния Ден на Европа – 9 май, с набръчкан асфалт, разбити фуги, вибрации и дупки

Очакваните румънски гости, които ще отбележат заедно в Русе 15 години от присъединяването на България и Румъния към ЕС, ще трябва да минат по трасето, където трагичното състояние на българската част на моста контрастира рязко с ремонтирания от румънска страна, предаде Русе Медиа. 

Още в началото на моста първите три дилатационни фуги са с разбити основи и затова при преминаването на камионите решетките подскачат и се тресат, като предизвикват и вибрации, на които е подложен целият участък около фугите. Резултатът е, че от тези вибрации има напукани и откъртили се каменни отломки от конструкцията на самите вертикални колони.

Между другото, на тях са поставени годините на започване и на приключване на изграждането на Дунав мост, като през 2022 г. се навършват 70 години от началото на строежа му.

Освен счупените метални решетки с разбита основа, шофьорите трябва да внимават и за отворилите се дупки. Наред с образувалите се коловози в настилката, има участъци с деформиран асфалт, който се е размекнал преди време, „избутан“ е встрани и се е втвърдил отново на големи бабуни.

Падналите сегменти с арматура в основата на моста са повод да се погледне съоръжението и отдолу. Има паднала замазка , която е била по самите колони, и по този начин те са останали само на бетон. Това е точно в участъка, където са разбити фугите и мостът се тресе от вибрациите от преминаващите тежкотоварни камиони.

Състоянието на Дунав мост не е новина, но какво се случва с идеята да се направи частичен ремонт, който после бе определен като укрепващ, а после като спешен авариен. Към днешна дата са приключили всички процедури и най-вероятно основния ремонт ще започне през месец юли, когато е туристическият трафик. Тепърва ще се уточнят схемата и начинът на работа и преминаване, но по информация на Русе Медиа ще има продължително изчакване, за да не се затваря изцяло съоръжението.

Ще се работи първо едната лента, като ще се премахне асфалтът до достигане на бетонната плоскост. След извършване на оглед, ако е наложително, ще се излива нова платформа на мястото на компрометираната. Ще трябва да се спира временно движението, за да няма вибрации, докато узрее бетонът, и после ще се минава към следващата.

Надеждите на водачите са ремонтът да се случи сравнително бързо, а да не се проточи до следващата годишнина през 2024 г., когато ще се отбележат 70 г. от пускането на Дунав мост или „Моста на дружбата“ в експлоатация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    6
    КОЙ ПРИБРА ПАРИТЕ?
    КОЙ ЩЕ ОТГОВОРИ? :-)) :-))
  • 8
    5
    ПОСЛЕСЛОВ
    ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ЧЕ ПЪТНИ ТАКСИ ИМА И НА ДРУГИТЕ ГКПП-ТА В БЪЛГАРИЯ,А ТЕ НЕ СА ЕДНО ИЛИ ДВЕ? ТОЗИ ЦЕЛИЯТ ПЪТНИКО ПОТОК ОТ КАМИОНИ И ЛЕКИ КОЛИ И ТОВАРИ С РАЗЛИЧНИ ГАБАРИТИ Е НОСИЛ НА ДЪРЖАВАТА ДЕНОНОЩНО ПАРИ СЪС МИЛИОНИТЕ 24 ЧАСА В ДЕНОНОЩИЕТО БЕЗ ДА СПИРА И 365 ДНИ В ГОДИНАТА.ЕХА.А.А.А.А..А...... МАННА.А.А.А......НЕБЕСНА.А.А.А..А.......
  • 11
    4
    ПЪТНИ ТАКСИ 1990/2022
    С ПАРИТЕ ОТ ПЪТНИ ТАКСИ ПРИБРАНИ НА ДЖОБ ЗА ПЕРИОДА 1990/2008 ГОДИНА ЩЕШЕ ДА СЕ ПОСТРОИ ОЩЕ ЕДИН ЧЕ И ДВА МОСТА СИГУРНО.ОСОБЕННО В ПЕРИОДА СЪС ЮГОЕМБАРГОТО.ОСРАХА СЕ ОТ ПАРИ И ПОБЕСНЯХА.РЕЗОННО Е ДА СЕ ЗАДАДЕ ВЪПРОСА КЪМ ПЕРИОДИЧНО УПРАВЛЯВАЩИТЕ НА ПЕТИЛЕТКА КЪДЕ СА ПАРИТЕ (МИЛИОНИ) ОТ ТАКСИТЕ? КОИ БАНДИ И СИЛОВИ ГРУПИРОВКИ ПОДПОМАГАХА ОБОГАТЯВАНЕТО НА ШАЙКА УПРАВЛЯВАЩИ И ТЕХНИТЕ МИЛИЦИЙ ПО МЕСТА? В РУСЕ ТОВА ЯВЛЕНИЕ ПРИРОДНО Е ОБЩЕСТВЕНА ТАЙНА ЗА ВСИЧКИ МЕСТНИ КОРЕНЯЦИ И ДОНОСНИЦИ ( ИГРАЧИ ). ЗАЩО ВСИЧКИ СЕ ПРАВЯТ НА ЛУДИ? МОСТА НОСИ ПАРИ СВЕЖИ С ЧУВАЛИТЕ,А МЕ МОЖАХА ЕДИН СВЕСТЕН РЕМОНТ ДА НАПРАВЯТ ЗА ТОЛКОВА ГОДИНИ НА ДОЙНАТА СИ КРАВА И РАХАТА ИМ ДА ПРЕБЪДЕ. 100% СЕЛСКИ БЪЛГАРСКИ ГЛУПАЦИ.ДЪНЯТ ДО ДУПКА И СЛЕД ТЯХ ПОТОП. ГРАЖДАНИТЕ САМИ СА СИ ВИНОВНИ,ТЪРПЯТ И ГИ ИЗБИРАТ ДАЖЕ.
  • 12
    3
    селянин
    а моста между Бенита и Плам бензиностанци отворите мязат на гоолемият каньон от левото и десното платно
  • 10
    2
    $%^&
    В България се празнува Деня на победата, деня на Русия! Тези ваши европи са сащническа пропаганда!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари