В Бяла започва строителство на нов филиал за Спешна помощ

1
На практика днес беше дадено началото на строителството, реконструкцията и ремонта на обектите от системата на спешната медицинска помощ в страната
На практика днес беше дадено началото на строителството, реконструкцията и ремонта на обектите от системата на спешната медицинска помощ в страната Снимка: Областна администрация - Русе

Символична „първа копка“ на новата сграда на филиала за спешна медицинска помощ в гр. Бяла бе направена днес

Сградата ще бъде на площ от 140 кв. м. и към нея ще бъде изграден паркинг. Ще има и дизелов агрегат за резервно електрозахранване. Същевременно в обекта ще бъдат обособени и две зони – за пациенти и за персонал, като тази за имащите нужда от първа помощ ще включва лекарски кабинет с манипулационна, чакалня и тоалетна включително и такава за хора с увреждания. Отделно ще бъдат изградени и помещения за дезинфекция на линейките, както и сервизни такива. Там се предвижда да има складове за съхранение на кислородни бутилки, медикаменти и биологични отпадъци.

Реализацията е част от мащабен инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ BG16RFOP001-4.001-0001-С01 „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г. На практика днес беше дадено началото на строителството, реконструкцията и ремонта на обектите от системата на спешната медицинска помощ в страната. В рамките на проекта напълно обновени и модернизирани ще бъдат 237 обекта, в т.ч. 27-те центъра за спешна медицинска помощ с техните 170 филиала, 6 изнесени екипа в общините, както и 34-те спешни отделения в държавните лечебни заведения.

По същия проект вече във всички филиали за спешна помощ от областта са доставени по един брой монитори, транспортни вентилатори, аспирационни устройства, апарати за обдишване, преносими комбинирани дефибрилатори с възможност за отдалечено мониториране, електрокардиографи и друга медицинска техника от първа необходимост.

Отделно спешното отделение на Университетска болница „Канев“ вече разполага с един нов монитор за централен сестрински пост, 18 монитора за наблюдение на здравословното състояние на пациентите, три електрокардиографа, три апарата за обдишване, три комплекта ларингоскопа за деца и възрастни, два негативоскопа и друга медицинска апаратура, която може да спаси човешки живот. Както във филиалите за спешна медицинска помощ, така и в спешното отделение на УМБАЛ „Канев“ предстои да бъдат доставени още медицински уреди.

За областта са предвидени и 12 чисто нови линейки, като 9 от тях са вече доставени. Четири са за спешната помощ в Русе, две за Бяла и по една за Сливо поле, Две могили и Ветово. Още три реанимационни автомобила ще бъдат закупени, като един от тях ще бъде високопроходим. И трите ще се използват за нуждите на филиала за спешна помощ в Русе. Към настоящия момент за цялата област във всеки един момент могат да реагират общо 26 автомобила, като 22 от тях са реамобили и се използват за транспортиране на пациенти.

Проект „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“ е с общ бюджет 163 897 815, 62 лв., от които: 163 502 132, 68 лв. – от Европейския фонд за регионално развитие и 395 682, 94 лв. – национално съфинансиране.

На днешното събитие присъстваха още кметът на община Бяла Димитър Славов, ръководството на местната многопрофилна болница „Юлия Вревска“, лекари от лечебното заведение, както и от спешната помощ. На място дойде и директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в Русе д-р Иванка Маринова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари