В близо 85% от секциите в Русенско ще може да се гласува с машина

0
339 избирателни секции ще работят тази неделя
339 избирателни секции ще работят тази неделя Снимка: БГНЕС / архив

339 избирателни секции ще работят тази неделя

Без проблеми протича техническо-организационната подготовка в Русе за предстоящите местни избори тази неделя. По предварителни списъци в областта гласоподавателите са 189 178, като най-много са в община Русе – 136 988. В останалите общини бройката на гласоподавателите е следната: Борово – 4504 души, Бяла – 10 902, Ветово – 10 671, Две могили – 6698, Иваново – 6513, Сливо поле – 8742, Ценово – 4160.

Колкото до секциите в областта, техният брой е 339. Това са първите местни избори, на които избирателите ще имат право да гласуват с машина. Вотът тази неделя в секциите с над 300 избиратели ще се проведе както на хартия, така и чрез машини за електронно гласуване. Начинът за гласуване зависи от желанието на избирателя.

Само хартиени бюлетини ще се използват в секциите с под 300 души. В подвижните секции също ще се гласува с хартиени бюлетини. Данните на Областната администрация – Русе показват, че в приблизително 85% от секции в региона ще може да се гласува чрез електронно устройство. Това означава, че такава възможност ще имат общо 183 494 жители на областта в общо 287 секции. Секциите с под 300 избиратели, т.е. тези, където ще се упражнява вот на хартиена бюлетина са 52, като в тях общо 5684 души ще могат да гласуват. Подвижни секции ще има в почти всички общини с изключение на Сливо поле и Иваново. Техният брой е общо 9, като три от тях ще са в Русе, а две във Ветово. По една ще има в Ценово, Борово, Две могили и Бяла.

Разкрити са секции и в някои от болниците, както и в ареста в Русе. Пациентите на двете университетски болници „Канев“ и „Медика“, Центъра за психично здраве в Русе, както и на Държавната психиатрична болница в Бяла и МБАЛ „Юлия Вревска“ също ще могат да упражнят правото си на вот. Споменатите подвижни и допълнителни секции влизат в общия брой от 339 секции на територията на региона.

Очаквано най-много секции ще има в община Русе 217, като в 202 от тях ще може да се гласува машинно. В Борово секциите са 11, а машинен вот ще има 8 от тях. В Бяла общо секции са 26, като възможност за електронно гласуване е предоставена в 15 от тях. В община Ветово секциите ще бъдат 23. В 19 от тях ще може да се гласува с машина. Същевременно в 10 от общо 16 секции в Две могили ще се гласува с електронно устройство. В 12 от 18-те секции в Иваново също ще има машинен вот. В община Сливо поле разкритите секциите са 17, а електронни устройства ще има в 15 от тях. В Ценово пък от общо 11 секции, машини ще има в шест от тях.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Ха-ха-ха
    Машините за гласуване отпаднаха и няма да има ала бала на Простото Кире и Ококорчо. И каква стана тя сега, уж било нищо заснимането на кода. Горките, жестоко се оцапаха.
  • 4
    1
    Аха
    Ще може ама Кирето и Кокорчо са готови да правят ала бала с машините по разследване на ДАНС. Така че никакви машини за гласуване. Ясно е как са докарвали високи резултати на предните избори.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари