В България ще започне клинично изпитване на ваксина срещу COVID-19

0
Доц. Борислав Борисов: Работим денонощно по проекта, скоро ще съобщим и името на компанията-производител на ваксината
Доц. Борислав Борисов: Работим денонощно по проекта, скоро ще съобщим и името на компанията-производител на ваксината

В България ще започне клинично изпитване на ваксина срещу COVID-19

Това съобщава председателят на Управителния съвет на Българската асоциация на клиничните проучвания доц. Борислав Борисов, предаде “Труд”. По думите му се очаква до две-три седмици да бъде подписан договор с мултинационална фармацевтична компания.

На въпрос на изданието дали става дума за AstraZeneca или за ваксината на Moderna, доц. Борисов лаконично отговаря, че все още не може да съобщи името на производителя, тъй като са подписани договори за конфиденциалност. Компанията е отправила запитване до Българската асоциация на клиничните проучвания дали страната ни е подходяща за участие в изпитването на ефикасността на ваксината. За разлика от първите две фази, в които участваха най-вече държави с тежка епидемиологична обстановка, в третия етап на проучването се включват и страни като България, където заразените не надхвърлят 5-6 процента. “Работим денонощно по проекта, скоро ще съобщим и името на компанията-производител на ваксината”, каза доц. Борислав Борисов.

В третата фаза на клиничното проучване се проверява поносимостта както и клетъчния имунитет към веществото, пояснява известният имунолог акад. Боян Петрунов. Той е категоричен, че за тестването са необходими не по-малко от 10-12 месеца, както и проследяването на късните последици, ако има такива. Академикът отбеляза, че в Европа се тестват ваксините срещу COVID-19 на AstraZeneca, Janssen, GSK. Акад. Петрунов уточнява още, че все още американската Moderna, или известната като ваксината на Кеймбридж, не се тества в Европейския съюз. Клиничното ѝ изпитване започна на 27 юли и ще продължи 2 години с 30 000 доброволци.

Вестникът е отправил запитване чрез министерството на здравеопазването до Изпълнителната агенция по лекарствата за какви ваксини срещу COVID-19 има подадени заявления за клинични изпитвания. Отговорът е, че все още няма такива. Това ще се случи след подписване на договор с някоя от мултинационалните фармацевтични компании.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари