В България ще се създаде център за доставки на газ и ток в Югоизточна Европа

0
България получи много силна подкрепа от ЕС по повод прекратените от Газпром доставки на газ
България получи много силна подкрепа от ЕС по повод прекратените от Газпром доставки на газ Снимка: Министерство на енергетиката

България получи много силна подкрепа от ЕС по повод прекратените от Газпром доставки на газ

България получи днес много силна подкрепа от европейските институции по повод прекратените от „Газпром“ доставки на газ. Заедно с Европейската комисия обсъдихме създаването на Регионален координационен център в България, който ще управлява газовата и електропреносната инфраструктура в региона на Югоизточна Европа“.

Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, който заедно с министъра на енергетиката Александър Николов днес проведе срещи в Брюксел със заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс и с кабинетите на председателите на Комисията Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Следващата стъпка е да бъдат направени общи покупки на газ, заедно с останалите страни от региона“, посочи вицепремиерът Василев. „В процес сме на договаряне на доставки от различни източници и ако тези наши договорки са успешни, може да избегнем повишаване на цената на газа“, заяви министър Николов.

Основният акцент във всички разговори беше едностранното прекратяване на доставките на природен газ за България от страна на „Газпром“ и последващите действия в защита на европейския интерес. „Прекратяването на доставките е грубо нарушение на действащ договор от страна руската компания. Съвместно с европейските институции ние обсъждаме възможността да потърсим правата си по предвидения в договора ред. Поискали сме правна помощ за арбитраж, така че да се задействат и правните екипи на ЕС“, отбеляза Асен Василев.

Исканията на „Газпром“ са в пълно противоречие с нашия договор и фиксирания в него начин на плащане. Това, което те искат е да се изплащат доставките в рубли, което да става по механизъм, при който ние нямаме контрол върху самото плащане и върху процеса на конвертиране в рубли“, коментира министър Александър Николов.

България има достатъчно газ и не се очакват проблеми с доставките в идващите месеци, увериха министрите Василев и Николов. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Бай Чеп
    Харвардските мошеници ще задминат и бат си Бойко Тиквуня по лъжи и измами! Сега щели да сме ънергиен хъб на цяла Европа! Тока ще го пълним в новите батерии, газа в бутилки и министър Еконт ще го разнася из Европата!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари