В България се пазете от обир в хотела и агресивни таксиджии

0
Лондон предупреждава британските туристи
Лондон предупреждава британските туристи

Зачестиха кражбите от хотелски стаи в Слънчев бряг, внимавайте с проститутките около Бургас и Слънчев бряг, има редовни съобщения за обири или застрашително поведение на шофьорите в Слънчев бряг.

Това са част от предупрежденията на британското външно министерство към желаещите да почиват в България, предаде Дневник.

Те основно повтарят вече известни проблеми за британците и в обновената версия се казва, че "нивото на престъпност е ниско и рядко има престъпления с употреба насилие, но трябва да се грижите за себе си и вещите си по същия начин, по който го правите във Великобритания".

Сред стандартни препоръки от типа на "пазете се от джебчии", "дръжте ценните си вещи в сейф" или "стойте далеч от бездомни кучета, особено ако са на глутница", има и съвети, които не изглеждат като обещание за безметежна почивка. Ето част от тях:

Бъдете бдителни непрекъснато, особено късно през нощта. Туристите са обект на нападения от крадци и джебчии на Слънчев бряг и други курорти. Не носете ценни вещи на плажа и избягвайте след залез Слънце зле осветени пътища около курорта. Заключвайте стаята си, включително прозорците и балконските врати.

Проституцията не е незаконна в България, но получихме множество съобщение за британци с пребъркани джобове, обири на публични места и дори нападения със сила от проституки или техните сутеньори. Избягвайте районите, където действат проститутки особено през нощта, включително паркинги, плажовете, зле осветени места, храсти и дървета. Придържайте се към основните алеи, избягвайте страничните улици и пътеките за прекосяване набързо в Слънчев бряг.

В София и курорти като Банско, Боровец и Слънчев бряг някои туристи са ставали жертва на доста солени сметки в стриптийз барове. Става дума за стотици британски лири, а жертвите са заплашвани, че ще ги пребият, ако не платят.

По магазини в Бургас или Слънчев бряг свободно се продават електрошокови устройства за защита, фенерчета с насочена ярка светлина за заслепяване и оръжия като ножове, лютив спрей и сълзотворен газ, които могат да ви създадат сериозен проблем при прибиране във Великобритания, стигащи до попадане в затвора.

Имаме съобщения за преднамерено пукане на автомобилни гуми и отвличане вниманието на шофьора, докато някой друг обира колата. Внимавайте, когато спирате при такива обстоятелства и дръжте документите и вещите на сигурно място.

Избягвайте таксита, паркирани пред хотели или туристически зони. Помолете да ви извикат такси от рецепцията или си спрете преминаващо на улицата, но проверете на тарифата, отбелязана на прозореца преди да влезете, защото разликите може да се окажат огромни. Има редовни съобщения за обири и заплашително поведение от таксиметровите шофьори на Слънчев бряг, така че използвайте компания, препоръчана от туристическия ви оператор или от хората, където сте настанени.

Внимавайте при шофиране, особено нощем - много пътища са в лошо състояние, а ремонтните по тях често не са осветени или маркирани. Общо взето се кара лошо. Избягвайте конфронтация с агресивни шофьори. През 2016г. са регистрирани 9.9 смъртни случая на 100 000 души население, докато във Великобритания този показател за катастрофи е 2.8 на 100 000.

Ако колата ви е с регистрация в страна извън ЕС (такъв е случаят с остров Ман и британските острови в Ламанша), внимавайте да не ви я откраднат, защото влизането се брои за "временен внос" и собственикът подлежи на съответните мита и такси.

Влаковете са в много лошо състояние по европейските стандарти, по тях действат крадци (особено добре си пазете документите и ценните вещи), имаше и няколко пожара. Междуградските автобуси се движат начесто, относително бързо и са комфортни, но се случват и катастрофи.

Нарушения, свързани с употреба на наркотици, секс, хулигански прояви и безредици може да бъдат третирани от българските власти по-сериозно, отколкото тези във Великобритания. Може да ви осъдят на няколко дни арест.

Хомосексуалността не е забранена, но българите са по-нетолерантни. Ако планирате участие в прайд парад, прочетете внимателно инструкциите за безопасност, разпространявани от организаторите.

Зачестиха съобщенията за това, че туристи са убеждавани да подават оплаквания, че са пострадали от проблеми с храната по време на престоя (бел.ред. - целта е да бъде принуден собственикът на хотел или заведение да плати обезщетение и така почивката излиза безплатна). Търсете правата си, само ако наистина сте пострадали или сте се разболели, защото ако подадете фалшиво оплакване, сте заплашен от съдебно преследване и в България, и във Великобритания.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари