В България откриха Евангелие на 400 години

0
Книгата съдържа записи за важни събития от историята на България
Книгата съдържа записи за важни събития от историята на България

В българска църква е бил открит рядък, 400-годишен екземпляр на Евангелието.

Книгата, която е била пазена в тайна в течение на столетия е съдържала записи за важни събития от историята на България, предаде УНИАН, цитиран от "Фокус". 

Книгата, издадена през 1644 на кирилица, е била открита след смъртта на настоятеля на храма „Св. Пророк Илия“ в село Войнежа край Велико Търново.

Предполага се, че книгата е била предавана от свещеник на свещеник в течение на много поколения. В момента книгата се намира в Националния исторически музей в София. Според музея книгата е богато украсена с декоративни елементи. Навремето тя е била активно използвана по време на богослуженията, за което свидетелстват следите от восък и износените долни краища ва страниците. В началото на книгата се съдържат записки от различни автори, в които се споменават събития от българската история.

През 1644 г-. България се намира под Турско робство. Сред записките има споменавания на въстанията на българите срещу турците от 1835 г. Освен Евангелието е бил открит и екземпляр на сборник със специални песнопения за утрините, напечатан в Москва през 1838 г. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари