В Афганистан е бил министър, в Германия разнася храна по домовете

0

Допреди две години Сайед Ахмад Шах Садаат е бил министър на телекомуникациите в Афганистан. Днес в Германия той разнася храна като куриер на "Лиферандо" в Лайпциг. Но навярно не за дълго

До неотдавна Сайед Ахмад Шах Садаат беше човекът, когото цитираха в новините, пише Дойче Веле. Особено когато ставаше дума за участието на Афганистан в системата на т.нар. Южноазиатски сателит. През 2020 беше преустановено действието на транспондера Афгансат-1 и страната трябваше да намери заместител.

Решение в полза на Китай

Това превърна министъра на телекомуникациите на Афганистан във важна фигура в преговорите между различните държави в Южна и Югоизточна Азия. В крайна сметка Садаат прие предложението на Китай за цял сателит, докато офертата на Индия беше само за нов транспондер. Но после талибаните започнаха своята кампания за установяване на контрол върху страната, която, както вече знаем, завърши с успех.

Твърди се, че през 2020 членове на афганистанското правителство около бившия президент Ашраф Гани започнали да отклоняват пари от министерствата към собствените си сметки. Искали да си подсигурят финансови резерви, в случай че талибаните някой ден действително се върнат на власт, както и стана.

Осигурява мобилна телефония на милиони афганистанци

Министър Садаат и неговото министерство на телекомуникациите, които осигурили около 45 000 поста на стационарни домашни телефони и достъпа на около 10 милиона афганистанци до мрежата за мобилни телефонни разговори, имали други планове. Садаат твърди, че той отказал да отклонява средства към чужди сметки. Малко след това му било недвусмислено показано, че повече няма работа за него в министерството. Садаат подал оставка, а договорът за сателита така и не бил сключен.

Така преди 2 години бившият министър решава да замине в чужбина, той пристига в Германия и се установява в Лайпциг. Своята история разказва пред „Лайпцигер Фолксцайтунг“ и казва: „Някои се питат защо сега разнасям храна като куриер, но други се гордеят с мен, защото това е доказателството, че не съм корумпиран“.

Мечтата му е да работи за "Дойче Телеком"

Днес Садаат се издържа сам от работата си като куриер при „Лиферандо“, но си търси и друга работа. Казва, че в Германия се чувства добре, но му липсва предишната работа. Пред вестник „Лайпцигер Фолксцайтунг“ разказва, че мечтае някой ден да започне работа в германския телекомуникационен концерн Дойче Телеком.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари