Уволняват общинарка, наредила да се колят прасетата в Старозагорско

0
До момента в област Стара Загора няма констатирани огнища на африканска чума
До момента в област Стара Загора няма констатирани огнища на африканска чума

Служителка от администрацията на община Стара Загора ще бъде уволнена дисциплинарно още в понеделник, след като си позволила на своя глава да разпространи по мейла, макар и неофициално, указания към кметовете от селата на общината, според които заради африканската чума трябва до 31 юли да се изколят всички домашни прасета, отглеждани от хората в личните им стопанства.

Това съобщиха от общинския пресцентър, цитирани от "24 часа". Оттам уточниха, че въпросната служителка са позовала на заповед на кмета Живко Тодоров, каквато заповед обаче никога не била издавана. Никога не било вземано и подобно крайна решение. За самоинициативата си служителката дори не била уведомила общинското ръководство и ненужна създала паника сред собствениците на прасета, отглеждани тип "заден двор". 

По-скоро препоръките от областната епизоотична комисия, но в пожелателен тон, са стопаните наистина да заколят животните от личните си стопанства, докато те са здрави. Оттам предупредиха, че след 5 август започват масови проверки по селата дали хората отглеждат нерегистрирани официално прасета. Ако бъдат открити подобни животни, те ще бъдат умъртвявани намясто, труповете им - прибрани, а собствениците им ще бъдат глобени, вместо да получат някаква компенсация, става ясно от указания, изпратени от областната дирекция по безопасност на храните до кметовете на общини. 

До момента в област Стара Загора няма констатирани огнища на "африканска чума". В областта само във ферми при промишлени условия се отглеждат над 190 хиляди прасета и властите уверяват, че са взети нужните превантивни мерки, за да бъдат запазени те от заразата. Смята се, че поне засега Стара планина пази област Стара Загора от болестта, тъй като вълната от болни животни все още не е успяла да я премине.

Колко обаче са свинете в "задните дворове" на хората, е неясно. Директорът на областна дирекция "Земеделие" в Стара Загора Елка Бонева сочи като сериозен проблем факта, че представителите на местната власт - селски кметове и кметски наместници, не разбирали сложността на ситуацията. "Често те не само, че не ни подкрепят, но и ни дават невярна информация", обяви тя по време на заседание на областната епизоотична комисия. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари