Уволнен шеф на ИАРА си спомни, че Светослав Симеонов бил стряскан от Борисов, че децата му ще го изядат

2
Целта на заплахата била Симеонов да не дава показания срещу Мирослав Найденов по разследване за подкуп от 200 000 лв.
Целта на заплахата била Симеонов да не дава показания срещу Мирослав Найденов по разследване за подкуп от 200 000 лв.

Уволнен рибарски началник си спомни, че през 2009 г. шефът на фонд “Земеделие” бил стряскан от Борисов, че децата му ще го изядат, без да разберат.

Марин Димитров, който по това време е бил отстранен като шеф на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури заради сделка с катери на завишени цени, е човекът, заради когото бивши висши прокурори обясняваха в полицията дали Бойко Борисов е заплашвал бизнесмен, че семейството му ще го изяде, без да разбере, пише 24 часа.

Димитров разказал, че заканата била отправена от тогавашния премиер към бившия шеф на Държавен фонд “Земеделие” Светослав Симеонов, а целта на заплахата била той да не дава показания срещу Мирослав Найденов по разследване за подкуп от 200 000 лв.

След като наново се разви този скандал в петък, Бойко Борисов обяви, че става “разследващ гражданин”. Самата тема тръгна от вътрешния министър Бойко Рашков, който я разказа на 28 май в ефира на тв “Евроком”. Важен детайл в историята с храната на децата е, че преди дни баща им - бившият шеф на ДФ “Земеделие” Симеонов, е отрекъл да е чувал и споделял подобна заплаха.

Случаят е от 2009 г. Целта била Симеонов да подпише платежни нареждания за неправомерно възстановяване на ДДС на дружествата В. Д. В. 007 ЕООД и “Мелком” ООД. Второто, според търговския регистър е мелница, собственост на семейство от Сливен - Христо Петров и децата му Димитър и Христина, а другото е на Емил Ранев и има широк кръг от дейности. Това се е случило три години преди повдигане на самото обвинение срещу Найденов през 2013 г. и е свързано с програмата за разпределение на храни за социално слаби лица. Впоследствие делото бе прекратено.

Двама бивши висши прокурори и бившият земеделски министър са били викани в Главна дирекция “Национална полиция” заради сигнала срещу бившия премиер Бойко Борисов отпреди 12 години.

Подробностите разкри самият доскорошен министър-председател, който първи съобщи, че ставало дума за сигнал от 2009 г.

Писмени показания са дали бившият градски прокурор на София Николай Кокинов и бившият зам. главен прокурор и шеф на националното следствие Бойко Найденов. Сега и двамата са адвокати.

“Питаха ме за неща отпреди 12-13 години”, каза Кокинов пред “24 часа”. Той добави, че било “във връзка с някакви проверки, които вероятно се извършват”. Повече подробности не разкри. В Националната полиция бил в четвъртък.

Бойко Найденов, който за кратко беше и изпълняващ длъжността главен прокурор, бил на разговор също тогава.

По неофициална информация първоначално е била извикана за разговор и следователката от Националната следствена служба Бисерка Стоянова, но впоследствие от Националната полиция са се отказали.

“Трябваше да отговарям на абсурдни неща, абсурдни твърдения, целящи да дискредитират един бивш премиер”, каза пък Мирослав Найденов.

Показанията са били във връзка със сигнал, че Борисов казал на бизнесмен, че семейството му “няма да разберат дали не ядат твоето месо”, за да спаси от дело свой министър от първия си кабинет. За случая заговори още преди 3 седмици служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков. Още тогава той заяви, че няма вяра на главния прокурор Иван Гешев и няма да праща материалите в държавното обвинение.

Сигналът идва от Марин Димитров, бивш шеф на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), съобщава “24 часа”. Той разказал, че чул Светослав Симеонов да се оплаква от заканата, отправена му от Борисов. Самият Симеонов вече е бил разпитан преди дни и е отрекъл бившият премиер да му е отправял такава реплика. А Димитров напусна ИАРА през 2009 г. със скандал за покупка на скъпи катери.

В рамките на работата по конкретен сигнал в Главна дирекция “Национална полиция” се извършва проверка. В хода ѝ бивши магистрати и действащ служител на Националната следствена служба в качеството им на граждани са били поканени в главната дирекция, за да дадат писмени сведения”, казаха от МВР, без да навлизат в подробности.

Но неофициално се разбра, че проверката е именно заради показанията на твърдящия, че е заплашен бизнесмен. Още в началото на юни Рашков каза, че натискът бил оказван заради 200 000 лв. злоупотреба на министър на Борисов от първия му кабинет. А Мирослав Найденов и Николай Кокинов бяха двамата от записа, които обсъждаха с Бойко Борисов падането на първия му кабинет, и работата на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров в премиерската вила в столичния кв. “Бояна”. Аудиото изтече през април 2013 г., а проверка показа, че в него тримата не си говорят нищо, което да е престъпление.

Борисов веднага реагира. Той се появи в средата на брифинг на ГЕРБ. “Поразучих малко, защото те подписват декларация, че няма да разпространяват. Става въпрос за някакъв сигнал от 2009 г. Нито го познавам тоя човек, нито го знам. То се оказа, че е от друг човек сега, защото този, за когото твърдяха от началото, работи в одита на Министерството на здравеопазването. Той е член от много години. А някой чул, бил уволнен някога през 2009 г. и аз трябва да си спомня някой дали е идвал през 2009 г. при мен. Сега разиграват целия тоя цирк, целия този панаир не срещу прокурори, следователи или бизнесмени, целта съм аз”, обясни Борисов.

“Никога от моята уста такива изречения, че ще пращам някого някъде, не са изричани. Нямам спомен никакъв. Не го познавам. Не го знам и не искам да го знам”, каза Борисов и предложи да бъде подложен на детектор на лъжата. Според него ще бъде извикан на разпит в края на предизборната кампания, “за да има панаир”. “Заклел съм се, че нямам кюлчета. Те ме заснеха, монтираха и удариха. Това е краят на един дълго планиран сценарий”, обясни още лидерът на ГЕРБ.

Засега не е ясно колко време ще продължи проверката на МВР. Ако бъдат събрани данни за извършено престъпление, тя ще бъде докладвана в прокуратурата с цел образуване на досъдебно производство.

Бойко Рашков: Бойко Борисов трябва да бъде разпитан

Бойко Борисов трябва да бъде разпитан по проверката, започната от МВР, обяви пред “Нова” вътрешният министър Бойко Рашков.

Аз не надзиравам работата на оперативната служба по проверката. Ако тя прецени, че е необходимо, той трябва да бъде призован и разпитан. Мисля обаче, че проверката няма да е пълноценна, ако не бъде подложен на разпит”, заяви Рашков. Според него вътрешни хора в МВР опитват да пречат.

Прекият ръководител на оперативния работник, на когото е възложена проверката, е направил необходимото да осуети призоваването и разпита на една следователка от Националната следствена служба. Ще извърша много внимателна проверка какви са мотивите на този пряк началник да възпрепятства изясняването на въпрос чрез разпит на действащ магистрат”, каза още вътрешният министър.

Някой се страхува, и то много, от факта, който ще бъде установен оттук нататък”, смята той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари