Утре е светлият християнски празник Благовещение

4

Самодейци от читалището в квартал "Средна кула" в Русе разказаха и демонстрираха традициите за празника Благовещение на ученици от ОУ "Отец Паисий"

На този свят ден Дева Мария научава благата вест, че тя ще роди Спасителя.

Благовещение 2023 се пада тази събота, 25 март.

Всяка година този светъл християнски празник се отбелязва на една и съща дата. Той се празнува точно 9 месеца преди Рождество Христово. Повечето историци считат, че традициите за празнуване на Благовещение са се появили не по-рано от 4 век. Името на празника се използва едва от 7 век. Преди това в писанията той е бил известен със следните имена: „Поздрав на Мария“, „Зачатие на Христос“, „Начало на изкуплението“. Народното му наименование е Благовец, съобщава Actualno.com.

На този свят ден Дева Мария научава благата вест, че тя ще роди Спасителя.

Архангел Гавриил е изпратен от Бог в Назарет, за да възвести на Дева Мария, че тя ще зачене от Светия Дух и ще роди бебе: "Той ще бъде велик и ще се нарече Син на Всевишния и Господ Бог ще Му даде трона на Давид, Неговия баща; и ще царува над дома на Яков завинаги и неговото царство няма да има край. Мария отговорила на арахангела: "Нека ми бъде според думата ти" (Лука 1:26-38).

В християнството се счита, че това е първата добра новина, която човечеството получава след грехопадението на Адам и Ева.

Благовещение е и празник за почитане на майката, защото Богородица е закрилница на всички майки.

Благовещение 2023: Каква е връзката между този празник и Великден

Празникът Благовещение е известен още като половин Великден. Той винаги се пада по време на Великденските пости между четвъртък на 3-тата седмица на Великия пост и сряда на Светлата седмица включително, тоест през периода на Постния или Цветния триод. Но въпреки строгостта на поста, на Благовещение е разрешена консумацията на риба. На трапезата се слага още лучник и питка, намазана с мед.

Благовещение 2023: Каква е връзката между този празник и пролетта

Благовещение се възприема като начало на пролетта. Вярва се, че на този ден природата се събужда и започва новата земеделска година. Чрез обредите и обичаите, извършени в него, всичко лошо остава в отминалите зимни месеци и земята се пробужда за нов живот. Преди сеитбата хората поставяли до зърното икона на Благовещение и така го освещавали.

На Благовещение прелетните птици, които са предвестник на пролетта, се завръщат в гнездата си. На този ден се свалят и мартениците. На 25 март всички влечуги излизат от леговищата си, а мечките се събуждат от зимен сън. Всичко това известява настъпването на пролетта.

Ако на Благовещение се засади царевица, вярва се, че това ще донесе богата реколта.

Традиции и обичаи на Благовещение

Празникът се свързва с някои традиции и забрани. Например, след литургията в много църкви се пускат бели птици. На този ден не се извършват панихиди и молебени. Църквата не прави сватби. Тези, които искат да сключат брак, без да нарушават православните традиции, могат да го направят от първата неделя след Великден. Също така на Благовещение не трябва да се шие, подстригва и разресва косата. Тежкият физически труд трябва да се отложи.

Жените, които живеят в къща, трябва да станат рано и да изметат, след което да съберат боклука на купчина и да го изгорят.

Счита се, че на този празник е нежелателно да се вземат пари назаем или да се изнася нещо от дома, защото заедно с тази вещ благополучието и здравето ще напуснат човек. В деня на Благовещение трябва да правите добри дела и да не се карате със семейството и приятелите.

Благовещение е ден, в който, според вярванията, всяка рана заздравява по-бързо. Поради тази причина се слагат обеци на малките момиченца именно на този светъл празник.

В деня на Благовещение се извършват и гадания за бъдещата реколта и времето през лятото. Ако денят е ветровит, с утринна мъгла, тогава лятото ще е плодородно. Ако вали, това е изобилие от гъби и пшеница. Сланата предвещава топла пролет и богата реколта от краставици. Гръмотевична буря вещае топли летни дни и изобилие от ядки. Ако на Благовещение няма лястовици, това вещае студена и продължителна пролет.

На този празник вярващите изпичат просфори - малък кръгъл богослужебен хляб - и го носят в църквата за освещаване. След това просфората се поставя до иконите.

На Благовещение всеки трябва да се облече с нови дрехи, за да има късмет в годината. Добре е да се стане рано и цялото семейство отиде на църква, а след това да се събере около празничната трапеза.

Всеки трябва да излезе от дома си с монети в джоба, за да не го закука кукувицата без пари.

В деня на Благовещение момите извършват гадание с лалета. Поставят откъснатите им цветове във вода и ако до 3 дни се разтворят, това вещае женитба до края на годината.

На този ден момите не излизат рано от дома си за вода заради поверието, че ако срещнат самодиви, красотата им ще ги напусне.

На Благовещение имен ден празнуват Благой, Блага, Благовеста, Евгения, Евгени, Мариян, Марияна, Любомир, Вангел, Ева и производните им имена.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Който и да е
    Безобразно невежество! Вече и в класните стаи подтикват децата да прескачат огньове, което няма абсолютно нищо общо с християнството, а си е чист паганизъм. Вземете ги пратете тези некадърни директори на един съкратен курс по вероучение или нещо подобно. Комунизъм до гроб, братче...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари