Успешно извеждане в космоса на руската обсерватория Спектър-РГ

2
Днес следобед от космодрума Байконур бе изстреляна ракетата носител Протон-М
Днес следобед от космодрума Байконур бе изстреляна ракетата носител Протон-М

Днес следобед от космодрума Байконур бе изстреляна ракетата носител Протон-М, която успешно изведе в космоса космическата астрофизическа обсерватория Спектър-РГ.

Изстрелването бе показано в реално време в YouTube.

Обсерваторията Спектър-РГ (Спектър-Рентген-Гама) е проектирана съвместно с НАСА още в средата на 1980-те години. Това е рентгенов телескоп, който трябваше да бъде изведен в космоса през 1995 година. Но тогава Русия се отказа от съвместната работа с НАСА и проектът стана руско-германски. Космическият апарат се базира на платформата Навигатор и на Спектър-РГ са инсталирани два рентгенови телескопа, вместо един, какъвто бе началния проект. Първият телескоп е eRosita, създаден от института за извънземна физика „Макс Планк“. Вторият телескоп носи името ART-XC и е проектиран и създаден от Всеруският научноизследователски институт по експериментална физика в Саратов, пише kaldata.com.

Спектър-РГ трябва самостоятелно да достигне крайната си цел – точката на Лагранж L2. Тя се намира на около 1,5 милиона километра от Земята и космическият апарат ще лети до нея над 100 дни. Наблюденията на обсерваторията трябва да започнат през месец октомври тази година.

Спектър-РГ ще извършва наблюдения в рентгеновия диапазон. Учените очакват да видят и да заснемат рентгеновите изображения на милиони черни дупки, галактични струпвания, изстиващи неутронни звезди и други космически обекти. Обсерваторията е проектирана за 6,5 годишна работа, като през първите 4 години ще се извършва сканиране на звездното небе, а през следващите 2,5 години ще се извършват точкови наблюдения на различни обекти във Вселената по заявки на научната общност.

Източник: Kaldata.com
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари