Условна присъда за купуване на гласове за ДПС

0
Окръжният съд в Монтана потвърди условни присъди и глоби на мъж и жена, купували гласове през 2021 година
Окръжният съд в Монтана потвърди условни присъди и глоби на мъж и жена, купували гласове през 2021 година Снимка: БГНЕС

Окръжният съд в Монтана потвърди условни присъди и глоби на мъж и жена, купували гласове през 2021 година

Окръжният съд в Монтана потвърди произнесени от Районният съд в Лом присъди от по година затвор условно, с тригодишен изпитателен срок, и глоби от по 10 000 лева за мъж и жена от село Медковец, купували гласове на парламентарните избори през 2021 г., съобщиха от Окръжния съд в Монтана.

Според документите по делото, за времето от 2 до 4 април 2021 г. А. Ц. В., в съучастие с К. Г. И., предложила и дала на четирима жители на село Медковец – М. Н. П., В. Т. Б., К. Н. П. и Н. Т. Н., хранителни и санитарни продукти на стойност 50 лева за всеки от тях, за да гласуват с бюлетина №9 за ДПС, на изборите за Народно събрание на 4 април. Другият подсъдим – К. Г. И. пък предложил и дал 50 лева на Ф. И. Ф. от село Медковец, за да гласува за същата политическа партия.

Със свое решение от 20 септември 2022 г. Районният съд в Лом е признал двамата подсъдими за виновни и ги е наказал с по една година „лишаване от свобода“, отложени с три години изпитателен срок, и по 10 000 лева глоба в полза на държавата. А. Ц. В. и К. Г. И. са обжалвали присъдите и са поискали от Окръжния съд в Монтана да ги оневини и да произнесе оправдателни присъди. След като се запознал с всички документи по делото, съдът в Монтана е счел, че престъплението е доказано, а деянието е с висока степен на обществена опасност, защото засяга политическите права на българските граждани. Присъдата е потвърдена, а решението на Окръжен съд – Монтана не подлежи на касационно обжалване, уточниха от Окръжният съд в Монтана.

От Съдебната палата в Монтана посочиха за БТА, че за изборите през 2021 г. имаше още няколко осъдителни присъди за купуване на гласове и престъпления срещу политическите права на гражданите, произнесени от съдилищата в региона. В момента текат разследвания за последните избори на 2 април т.г., за които в полицейските управления в Монтанско има образувани 12 досъдебни производства.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари