Ураганът "Фиона" нанесе катастрофални щети в Пуерто Рико

0
Свлачища, наводнения и прекъсване на електричеството предизвика ураганът "Фиона"
Свлачища, наводнения и прекъсване на електричеството предизвика ураганът "Фиона" Снимка: Reuters

Свлачища, наводнения и прекъсване на електричеството предизвика ураганът "Фиона"

Ураганът "Фиона" удари югозападното крайбрежие на Пуерто Рико вчера, предизвика свлачища, извади от строя електропреносната мрежа, а наводненията изровиха асфалт от пътищата, съобщава Асошиейтед прес, предава БТА.

Стотици хора бяха евакуирани или спасени на целия остров, докато наводненията бързо се увеличаваха. Придошлите реки от кафява вода заляха автомобили, първите етажи на къщите и дори пистата на летището в южната част на острова.

Синоптиците заявиха, че бурята заплашва да изсипе "исторически" количества дъжд в неделя и понеделник, като в източната и южната част на Пуерто Рико е възможно да паднат до 76 см.

"Щетите, които виждаме, са катастрофални", заяви губернаторът Педро Пиерлуиси.

Бурята отнесе мост в централния планински град Утуадо, който според полицията е бил монтиран от Националната гвардия след урагана "Мария" през 2017 г. Съобщава се и за големи свлачища, при които водата е влачела големи плочи от изтръгнат от пороя асфалт и се е стичала в дерета.

По данни на Националния център за ураганите на САЩ в неделя вечерта "Фиона" е с център на 75 км югоизточно от Пунта Кана, Доминиканска република, с максимални постоянни ветрове от 140 км/ч. Той се движи на запад-северозапад със скорост 17 км/ч.

"Лума", компанията, която управлява преноса и разпределението на електроенергия, заяви, че лошото време, включително ветрове със скорост 120 км/ч, е нарушило преносните линии, което е довело до "прекъсване на електрозахранването на целия остров".

"Фиона" връхлетя само два дни преди годишнината от урагана "Мария" - опустошителна буря от четвърта категория, която се разрази на 20 септември 2017 г., разруши енергийната мрежа на острова и причини смъртта на близо 3000 души, посочва АП.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари