Управляващите се лекуват без пари, Правителствена болница е оставена на “Божията милост”

1
На лечебното заведение са изплатени едва 20% от средствата за това лечение през последната година
На лечебното заведение са изплатени едва 20% от средствата за това лечение през последната година Снимка: 24 часа

Властта в лицето на “първите мъже” в държавата се лекува без да си плаща за тази скъпа “услуга”

Оказва се, че за здравето на управляващите денонощно се грижи по договор с МС болница “Лозенец”, известна още като Правителствена. Но за тази дейност на лечебното заведение са изплатени едва 20% през последната година.

За това съобщи Фрог нюз, запознат от свои източници в Министерството на здравеопазването.

Болницата осигурява 24 часова медицинска грижа на няколко лица като президент, премиер, председател на НС, главен прокурор и още няколко човека. Идентична грижа полага за т. нар. “ВИП-ове”, както и за членовете на чуждестранните държавни делегации. Медицинските дейности на практика се изпълняват към тях безотказно, като разбира се, за това се пилее значителен финансов ресурс на болницата. В същото време тя не може да компенсира загубите по никакъв начин. Въпросът за заплащането е бил поставен на най-високо ниво, но никой не се е трогнал, нито пък реагирал.

Преди време около Правителствена болница се заформиха куп скандали, като например начина, по който са се извършвали незаконни трансплантации, докато шеф е бил проф. Любомир Спасов. След неговото отстраняване, докато здравен министър бе Стойчо Кацаров, лекарите излязоха на протест, заради опита болницата да се слее с педиатрията. Това бе отменено впоследствие, което уталожи страстите.

Въпреки опитите да се саботира дейността по подобни начини, лечебното заведение миналата година приключва с печалба от 6 млн. лева. След разплащане на задълженията, в хазната ѝ остават около 3 млн. лева “живи” пари. Всички са обнадеждени, че ще се издържи поне три - четири месеца. През това време, за да се укрепи Правителствена, се предприемат различни дейности като организиране на безплатни прегледи, ден на отворените врати, обновяване на интернет - страницата. Усеща се подем, но ковид-кризата също си казва думата.

След като спира вълната, постъпленията по това направление също секват. Отделно от това не се обявява конкурс за избор на ръководство, така, че медицинският персонал да се чувства по-сигурен. Всички тези сътресения спират възможността да се привличат лекари с опит и това също да повиши посещаемостта. В комбинация с финансовите проблеми, прословутата Правителствена болница на практика тръгва стремглаво надолу. Т. е. оставена е на "Божията милост".

Лекарите и медицинският персонал се надяват, че с идването на новото служебно правителство ще се изплатят дължимите средствата по договора за ВИП-персоните.

Екипът на медията научава още, че лекари от Турция са проявили интерес да извършват в УМБАЛ “Лозенец” белодробни и чернодробни трансплантации. Посещението на чуждите лекари било организирано от Изпълнителна агенция “Медицински одит”. След няколко визити станало ясно, че трудно би могъл да се осъществи подобен проект заради куп неуредени въпроси като липса на логистика и държавно финансиране. Има силни подозрения, че това е свързано със заобиколни опити на бившия директор Любомир Спасов да се върне отново в лечебното заведение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари