Университетите искат да отварят за присъствено обучение

0
Чака се заповед на здравния министър
Чака се заповед на здравния министър Снимка: МОН

Чака се заповед на здравния министър

Да бъдат възстановени всички лекции и упражнения в университетите, където това е необходимо и възможно. За това се обявиха от Съвета на ректорите пред служебния министър на образованието проф. Николай Денков. Той пое ангажимент да започне разговори за това със здравното министерство, тъй като е нужна тяхна заповед, с която сегашните мерки да бъдат променени и вузовете да бъдат отворени, предава Труд.

В момента в университетите се провеждат само практически занятия, обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти. На място се провеждат държавни изпити, защити на дипломни работи, както и семестриалните изпити, които включват и практическа част и не могат да бъдат проведени в електронна среда.

На срещата при проф. Денков в МОН ректорът на Софийския университет “Св. Климент Охридски” проф. Анастас Герджиков е изразил желанието на колегите си ръководствата на висшите училища да имат право сами да вземат решение за организацията на присъственото обучение и дали всички студенти да се върнат в аудиториите.

Проф. Денков акцентира, че разбира аргументите. “Предстои разговор с министъра на здравеопазването. Ще намерим решение в следващите няколко дни”, заяви министърът и допълни, че той самият преподава в Софийския университет и е наясно със спешния порядък на въпроса за възстановяването на лекциите.

Междувременно излезе и становището на просветното министерство за изпитите след 10. клас. “Отлагането им за определена учебна година може да стане само с решение на Народното събрание, както се случи през миналата учебна. В настоящата ситуация обаче това не е възможно, защото няма действащ парламент”, посочват от МОН.

И при новото ръководство от ведомството казват, че няма основание изпитите да бъдат отменени или учебният материал да бъде съкратен, защото образователният процес не е бил прекъсван, а броят на реално взетите учебни часове дори е по-голям от предишни години, когато е имало грипни ваканции и екскурзии.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари