Университетът в Тараклия сам пожелал да стане филиал на Русенския университет

0
Велизара Пенчева показа писмо от ръководството на университета в Тараклия
Велизара Пенчева показа писмо от ръководството на университета в Тараклия

Това обявиха от висшето училище по повод изявената преди няколко дни позиция на ръководството на Великотърновският университет „Св. Св. Кирил и Методий“.

В подкрепа на думите си ректорът проф. Велизара Пенчева показа писмо от ръководството на университета в Тараклия, че академичният съвет на ВУЗ-а единодушно е решил той да се трансформира във филиал на РУ „Анг. Кънчев“. Писмото е от 22 август т.г. и е изпратено чрез посолството ни в Кишинев до просветния министър Меглена Кунева. предаде TVN.

„Сътрудничество между двата университета е от години, има съвпадение на специалности, които се развиват успешно, както и на възможност да се открият нови аграрни, инженерни и селскостопански специалности, така необходими в контекста на икономическата ситуация в региона“, аргументира се проф. Пенчева. Освен това, чисто географски, Русе е най-близо до Молдова, прекия път минава през нашия град, допълни проф. Пенчева.

От своя страна бившият ректор на университета чл. кор. проф. Христо Белоев, който беше ректор по време на осъществяване на първите контакти с Тараклийския университет допълни, че най-важното е да се подпомогне българската общност и да се даде възможност на повече млади хора да се обучават в Молдова.

Работна група от Русенския университет вече е започнала подготовка на документи за акредитация съгласно изискванията на българското законодателство, а МОН е отправило запитване до молдовската страна дали ще разреши преминаването на Тараклийския университет към този в Русе, стана ясно по време на пресконференцията.

Източник: TVN
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари