Унищожени са 80% от влажните зони в Дунавския регион

0
На втори февруари се отбелязва Световният ден на влажните зони.
На втори февруари се отбелязва Световният ден на влажните зони.

На втори февруари се отбелязва Световният ден на влажните зони.

През последните 150 години са били унищожени близо 80% от естествените влажните зони в Дунавско-Карпатския регион, обхващащ голяма част от Централна и Източна Европа.
В премиерно видео WWF показва част от работата си за възстановяването им.

Видеото ни отвежда в Гърла Маре (Румъния), Широки рид (Сърбия), Драва (Хърватия),  Стара Драва (Унгария) и показва как с усилията на природозащитниците животът започва да се завръща на места, от които е изчезнал.

Българската част е заснета на остров Персин край Белене, където някога е бил най-зловещият политически затвор в България. Това, за съжаление, не е единственото лошо нещо, което хората са направили на този красив остров.

Блатата тук са били напълно пресушени, което е имало пагубен ефект върху биоразнообразието. Възстановяването на Персинските блата започва преди близо 10 години с изграждането на шлюзове, които възстановяват връзката между реката и влажната зона. Животът в блатото започва постепенно да се възражда и тази година след близо 60-годишно прекъсване тук отново гнездят пеликани.
 
На 2 февруари 1971 година в иранския град Рамсар е подписана международната конвенция за влажните зони, известна като „Рамсарска конвенция“.
 
Освен че са дом на изключително биоразнообразие, влажните зони ограничават негативните ефекти от климатичните промени -  играят важна роля за защитата от наводнения и намаляват въздействието на сушите. Те също така пречистват водите, осигуряват храна, дървен материал и биомаса, способстват за развитието на устойчивия туризъм.
 
Сред най-значимите причини за загуба на водни местообитания са човешки дейности, свързани с усвояване на нови площи за земеделие, подобряването на корабоплаването, развитието на хидроенергетиката и др...

На ниво ЕС, последният анализ на състоянието на видовете и местообитанията от екологичната мрежа Натура 2000 за периода 2007 – 2013 г. показа, че състоянието на местообитания като влажните зони, наред с тревните местообитания продължават да е особено тревожно. През последните 10 години WWF и партньорите ѝ са възстановили над десет хиляди хектара влажни зони в Дунавско-Карпатския регион, в това число и в България. Финансирането за тези дейности е осигурено от европейски фондове и от съвместната програма на WWF и Фондация „Кока кола“ в подкрепа на влажните зони в региона.

Всеки може да подпомогне работата на WWF за опазване на природата с дарение на SpaseteDivataPriroda.bg

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари