Уникална рокля от гъби

0
Дизайнерката Анила Хоитинк е създала рокля от дисковидни парчета от гъбни мицели
Дизайнерката Анила Хоитинк е създала рокля от дисковидни парчета от гъбни мицели

Нидерландската дизайнерка Анила Хоитинк е създала рокля от дисковидни парчета от гъбни мицели, които според нея ще “променят начина на използване на текстила”, пише Dezeen, цитиран от Агенция "Фокус".

Първоначалната цел на експеримента на Хоитинк е била да направи текстил от жив продукт, от който да може да се изработи дреха.

Искам да променя начина на използване на текстила,” казва тя. “Променяйки или добавяйки качества към текстила, ние можем да изследваме как ще го използваме в бъдеще и какви ще са последствията от това.”

Първоначално Хоитинк е комбинирала текстилни елементи с мицели - съставна част на гъбите, която множество дизайнери превръщат в биоразградими материли с приложение в производството на различни продукти и в строителството. Ерик Кларенбеек направи триизмерно принтиран стол, а тухли от мицели бяха произведени, за да се построи органична кула в двора на музея MoMa в Ню Йорк.

Преди да се насочи към създаване на материи изцяло от мицели, Хоитинк е разработила гъвкав композитен продукт, наречен MycoТex. Дизайнерката е изобретила метод, който позволява на материала да задържа формата и гъвкавостта си без нужда от допълнителни фибри.

Наблюдавайки различни видове “меки” организми, които растат, като се възпроизвеждат отново и отново, Хоитинк е решила да създаде текстил от модули и е оформила кръгли парчета около тяло, така че да образуват рокля. “Можем да правим мотиви от мицели, за да коригираме дължината на дрехата или за да добавим елементи, например. Това ни позволява да отгледаме нужното количество материал, така че да няма остатъци или изхабен материал в процеса на изработка.

Текстилът е биоразградим, което означава, че дрехата може да се изхвърли, когато повече не е нужна. “Светът е динамичен, но текстилът не,” изтъква Хоитинк.

В днешно време темпът на консумация постоянно се увеличава, а част от културата на изхвърляне е, че рядко поправяме нещо,” добавя тя.

В интервю с Dezeen амстердамският дизайнер Маурицио Монталти посочва, че според него продуктите от гъби биха могли да дадат начало на “биотехнологична революция”.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари