Уникална писалка спечели първо място на Иновационен лагер 2016

2

Клубът по предприемачество „Успешните хора“ при ПМГ „Баба Тонка“ - Русе проведе в РУ „Ангел Кънчев“ най-значимото си състезание Иновационен лагер 2016.

То се провежда в рамките на Световната седмица на предприемачеството. Сред присъстващите бяха зам.-кметът на Община Русе и Председател на Училищното настоятелство на гимназията Наталия Кръстева, ръководителят на Клуба по предприемачество Нели Тихомирова, директорът на ПМГ „Баба Тонка“ Митко Кунчев, зам.-ректорът по научноизследователската дейност на РУ проф. д-р Диана Антонова, ръководителят на катедра „Приложна математика и статистика“ проф. д-р Велизар​ Павлов, студенти и гости. Наталия Кръстева прочете и връчи поздравителен адрес от името на кмета на Русе Пламен Стоилов.

В състезанието се включиха рекорден брой ученици - общо 80, разделени в 16 отбора по петима. Казусът тази година бе на тема: „Иновациите, които ще променят здравеопазването“. Младите предприемачи трябваше да предложат решение в рамките на 3-4 часа, като разполагаха с достъп до интернет, компютърни ресурси и насоките на менторите – Венцислава Николова и Маринела Колева от ЕКОНТ Експрес, Слави Георгиев и Ана-Мария Русева, студенти от Русенски университет и Радостина Ганева, представител на Startup Factory.

Отборите представиха своите решения пред жури в състав: доц. д-р Десислава Атанасова - декан на факултет „Природни науки и образование“, доц. д-р Румен Русев - ръководител на катедра „Информатика и ИТ“, гл. ас. д-р Свилен Кунев от факултет „Бизнес и мениджмънт“ и Вихрен Ганев – софтуерен инженер и представител на Startup Factory Русе. Председателят на журито д-р Йосиф Новаков, заместник-председател на Съвета на директорите на УМБАЛ - Русе, обяви победителите.

Те бяха наградени от журито с медали и грамоти.

Ето и призьорите в Иновационен лагер ПМГ 2016:

  • Първо място за отбор в състав - Габриела Савова, Диян Георгиев, Катерина Тунева, Кристиян Георгиев и Йордан Дочев от 12 „д” клас. Тяхното предложение бе писалка за домашна диагностика “Химикард”, предназначена за възрастни хора, които могат да я закупят от личния си лекар. Апаратът се настройва индивидуално за всеки клиент – възраст, пол, ръст и килограми. Серийният номер на апарата, свързан с личната информация на пациента, се запазва в база данни на болничното заведение.
  • Второто място е за отбор в състав - Виктория Даскалова, Виктория Пенчева, Кристина Косовска, Мария Ташкова и Славена Денева от 10 и 11 клас. Тяхното предложение бе смарт часовник за домашна диагностика “SmartCare”, предназначен за хора от 18 до 81 години. Апаратът подсигурява бърза връзка със Спешна помощ, напомня за прием на лекарства и има достъпна цена.
  • Трето място за отбор „Аquantys“ в състав – Александър Русков, Ива Стефанова, Николай Вълков, Николай Сименов и Симеон Пасев от 11 „а” клас. Тяхното предложение бе иновативна смарт гривна “Bioanalysis”, която се свързва с тялото чрез кожата, измерва жизнените показатели и изпраща информацията в база данни за състоянието.

В Световната седмица по предприемачество, освен иновационния лагер за големите ученици, екипът на гимназията проведе и поредица от открити уроци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари