Уникален поднос, подарък от русенци за Батенберг, може да се види в музея

0

Подносът на княз Александър е изложен в Историческия музей в Русе по повод Гергьовден, празник на града

Той т е подарен на Батенберг при влизането му в града през юни 1879 г. В средата има златна плочка с гравирано изображение на изправен лъв с корона и посвещение „На Негово Височество Александър I Княз на българите от жителите на г. Русе“. Подносът, изработен от местни майстори, има филигранна украса в стила на балканските традиционни златарски школи, но по същество е нов тип изделие, свързано с времето на Модерността.

Текстът – посвещение от русенските граждани, изобразеният коронован лъв върху златна плочка, прави от подноса реален артефакт – свидетелство на важен исторически момент от живота на общността. Това е първият дар от българските граждани на бъдещия им владетел. На 24 юни (6 юли) Княз Александър I пристига във Варна, където е посрещнат тържествено, с парад, музика и салюти.

На 25 юни (7 юли) с железницата княз Александър I пристига в Русе. Делегация, начело с полковник Кострафору, го поздравява от името на
румънския двор. Русенските граждани го даряват с поднос за спомен от пристигането на българския княз в свободна България. После през Бяла на
26 юни (8 юли) Княз Александър I отива в Търново и полага клетва за вярност в Конституцията. Подносът от Русе, заедно с другите два от Ловеч и Берковица, бяха откупени през 2019 г. на търг в аукционната къща „Доротеум“ във Виена от министъра на културата. Сега те са част от фондовете на Националния исторически музей.

Подносът на княза ще остане в Русе до средата на месец юли. На 6 май, празникът на Русе, входът в Историческия музей ще бъде свободен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари