Унгарски вестник: Груевски е избягал с български паспорт

0
От лятото на 2017-та година Груевски е без паспорт и има забрана за напускане на Република Македония
От лятото на 2017-та година Груевски е без паспорт и има забрана за напускане на Република Македония Снимка: Ройтерс

Бившият македонски премиер Никола Груевски вероятно е използвал български паспорт за да избяга от страната.

Това пише унгарското издание "Непшава" по повод бягството на Груевски в Будапеща и подаването на молба от негова страна за получаването на политическо убежище, информира БГНЕС.

"Направете проверка при българските власти". Това е краткият отговор пред журналист от "Непшава" на представител на унгарското правителство, който отговаря за правните въпроси свързани с молбата на Груевски за получаването на политическо убежище в Будапеща. Журналистът попитал висшият държавен служител следното: "Как бившият македонски министър-председател е пристигнал до центъра на Будапеща без документи, след като те са му отнети?".

Груевски от лятото на 2017 година е без паспорт и има забрана за напускане на Република Македония.

Повечето унгарски медии определят случая като "тежък скандал" поради отношението на властите към Груевски.

Публикацията в "Непшава" е озаглавена "ВИП отношение от страна на правителството към Груевски". Изданието нарича бившият македонски лидер "македонският Орбан". В публикацията се припомнят корупционните практики от времето на Груевски и антизападните му политики.

Груевски е осъден на две години затвор по делото „Танк“ за закупуването на служебния му „Мерцедес“ за 650 000 евро.

Миналата година двама висши служители от македонските спецслужби избягаха от Македония с български паспорти в съседна Гърция. През месец октомври 2017 година бившият ръководител на Петата дирекция в Агенцията за сигурност и контраразузнаване Горан Груевски и неговият помощник Никола Бошкоски бяха арестувани в Солун с фалшиви български паспорти.

Срещу тях Върховният съд на Македония наложи мярка "задържане под стража“ . Бившият началник на кабинета на директора на агенцията Тони Якимовска остана без паспорт и забрана да напуска страната. Без паспорт са още и бившите министри Гордана Янкуловска, Миле Янакиевски, както и бившият началник на кабинета на Груевски Мартин Протогер и бившият главен секретар на правителството Кирил Божиновски. Без паспорт остана и бившият директор на контраразузнаването и братовчед на Груевски Сашо Миялков. От началото на седмицата цялото имущество на Миялков и на най-богатия македонец Орце Камчев е запорирано. Камчев беше арестуван миналата седмица и в момента се намира в ареста в "Шутка" в Скопие. 

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари