Унгария блокира военната помощ на ЕС за Украйна

7
Унгария наложи вето, след като най-голямата банка в страната – ОТР Bank, влезе в черния списък на украинските власти
Унгария наложи вето, след като най-голямата банка в страната – ОТР Bank, влезе в черния списък на украинските власти

Унгария наложи вето, след като най-голямата банка в страната – ОТР Bank, влезе в черния списък на украинските власти

Унгария продължава да блокира отпускането на допълнителна военна помощ от Европейския съюз за Украйна. На срещата си в Брюксел министрите на външните работи от блока така и не се споразумяха за предоставянето на нов транш от Европейския фон в подкрепа на мира.

На срещата си в Брюксел в понеделник министрите на външните работи на страните от Европейския съюз трябваше да договорят отпускането на нов транш от 500 млн. евро в подкрепа на Украйна.

Средствата идват от Европейския мирен механизъм и са предназначени за закупуване на боеприпаси. Унгария обаче наложи вето на решението, след като най-голямата банка в страната – ОТР Bank, влезе в черния списък на украинските власти.

Петър Сиярто – министър на външните работи на Унгария:

„Ще се противопоставяме на плащането на още 500 млн. евро от Европейския мирен механизъм за доставката на оръжия, докато Унгария оставя в банка ОТР в списъка с международните спонсори на войната. Това е най-голямата унгарска банка и ключов играч в нашата икономика. Мога да заявя, че в Унгария се се гордеем с банка като ОТР.“

Антикорупционната комисия в Киев заклейми унгарската банка, заявявайки, че тя предоставя преференциални кредитни условия на руски военни, с което де факто ги възнаграждава за извършените военни престъпления. От ръководството на ОТР отхвърли обвиненията като неправилни и необективни.

Въпреки че официално ЕС няма отношение към спора, върховният представител по външна политика и отбрана Жозеп Борел заяви, че се прави и невъзможното за решаване на казуса и отпускане на средствата за Украйна.

Жозеп Борел – върховен представител на ЕС по външна политика и отбрана:

„Двустранно, многостранно, трябва да направим всичко възможно, за да приемем следващия пакет с военна помощ за Украйна. Ако страна-член има затруднения, нека ги обсъдим. Това ще направим.“

Включването в украинския черен списък няма правни последици, но призовава за потребителски бойкот. В него вече влизат редица компании от Франция, Италия и Гърция, но Унгария е единствената, което поиска въпросът да се разгледа на общоервопейско равнище.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    5
    До 4
    А бе ти наистина си за лудницата !
  • 13
    4
    Оооох,
    Откога ги чакам тия руснаци да дойдат, че да рахатясаме, ама ядец, все уродливи Кобургготи, €вропедерас'и, кривоусти канадци, банкянски мутри и всякаква харвардско-рочестърска сволоч ни се пада!
  • -6
    3
    ДО 1 и 2
    Като дойдат руснаците ,ще забравите за политиците и за данъците ! Няма да ги има ! Като ви направят колективизацията ,ще ядете в работнически столове и ще ходите на открити и закрити партиини събрания ! Ще има само един вестник Работническо дело или Правда ! По телевизията в петък ,само Песков и Путин ! Ама живот ! Нали такъв го искате ! А обяснете на децата си къде е Европа ,защото и те като руските деца няма да я видят повече ! Па да видим какво ще ви отговорят !
  • 22
    2
    Ще блокира,
    Защото Унгария има истински политици, милеещи за Родината си! Не като нашите лайнари, командвани от САЩ!
  • 23
    1
    Гошо куче лошо
    Що не правят всичко възможно европейските граждани да са добре !? Тези 500 млн. са от нашите данъци, само да кажа. Като един нано-данъкоплатец не искам моите 2 лева да отидат в Украйна. За справка ЕС е около 510млн души.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари