Унгария блокира шестия пакет санкции на ЕС срещу Русия

2
Унгария поиска 15-18 милиарда евро, за да одобри налагането на ембарго върху руския петрол
Унгария поиска 15-18 милиарда евро, за да одобри налагането на ембарго върху руския петрол Снимка: ЕПА / БГНЕС

Унгария поиска 15-18 милиарда евро, за да одобри налагането на ембарго върху руския петрол

Миналата седмица външният министър на страната Петер Сиярто, който участва във вчерашния Съвет на ЕС по външните работи, говореше за компенсация от 700 млн. евро. Драстичното завишаване на оценката за очакваната финансова загуба на Унгария от спирането на руските петролни доставки направи невъзможно постигането на споразумение, посочва СЕГА.

Ветото на Унгария засега прави излишно налагането и на българско вето, за което говори вицепремиерът и финансов министър Асен Василев като предпазна мярка. Той настоява да бъде направено изключение за нашата страна, която е твърде зависима от руския нефт.

„Европейската комисия създаде проблем с предложението (за санкции - б.л.), така че очакването на Унгария е основателно… ЕС трябва да предложи решение“. Какво е то? 15-18 милиарда евро за финансиране на „пълна модернизация на енергийната структура на Унгария“, обясни Сиярто твърдата позиция на Унгария с няколко изречения във Фейсбук.

При такава неотстъпчивост е твърде възможно шестият пакет санкции въобще да не бъде приет. Последен опит ще бъде направен на срещата на високо равнище на ЕС на 30-31 май. Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел остана оптимистично настроен. Според него може би ще са необходими още седмици преговори, но положителното е, че "Унгария аргументира позицията си от икономическа, а не от политическа гледна точка"

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари