Украинското посолство поиска преименуване на улици в София, Варна и Русе

3
Улица "Ниш" в Русе да се казва "Героите на Украйна"
Улица "Ниш" в Русе да се казва "Героите на Украйна" Снимка: Google Street View

Мисията иска бул. "Драган Цанков" в София да стане булевард "Украйна", а "Ниш" в Русе - "Героите на Украйна"

Украинското посолство у нас излезе с призив да си преименуваме няколко улици в София и страната на името на Украйна или производни. Става въпрос за адресите на руското посолство и руските консулства във Варна и Бургас.

Така, например, бул. "Драган Цанков" в София, наречен на името на българския министър-председател, на която се намира посолството на Руската федерация, трябва да се казва занапред бул. "Украйна". Улицата, наречена на именития кюстендилски художник Никола Мирчев, на която е разположено руското консулство в столицата, да бъде преименувана на улица "Героите на Украйна".

Амбасадата на Киев иска още да заменим Македония с Украйна и така вече да се нарича улицата във Варна, на която е адресът на руското консулство там.

Улица "Ниш" в Русе да се казва "Героите на Украйна", гласи още съобщението на украинското посолство.

Аргументът за инициативата на дипломатическата мисия на Киев е "Принуждаването на руските посолства по целия свят да бъдат разположени по улиците "Украйна" е част от нашите световни усилия да изолираме Русия и да депутинизираме света", казват от посолството, като цитират своя външен министър Дмитро Кулеба.

"Това би бил един символичен акт в подкрепа за украинския народ, който защитава своята независимост във войната, започната от Русия. Кампанията на Ukrаinе Street призовава целия свят да направи Украйна част от своите столици и те виждат тази инициатива като много мощен начин да се отговори на опитите на Русия ефективно да зачеркнат Украйна и украинската култура", пише в апела на амбасадата.

Оттам ни напомнят, че своите улици вече са преименували в Албания, Латвия, Норвегия и Канада. В Торонто авеню "Сейнт Клер" вече е прекръстено на "Площад на Свободна Украйна", а в другите две държави улиците, на които се намира руското посолство, са наречени или "Свободна Украйна", или "Независима Украйна".

Междувременно жителите на Атина, Вашингтон и Лисабон също се обърнаха към местните съвети с идеята за преименуване, подкрепят апела си към българите от украинското посолство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    30
    до 1
    да съгласен съм на ташаг или лумпелистан,гаменияи или на харабия държава
  • 9
    29
    Тези Украинци
    Абе що не земат да се ДУ@КАТ отзад АAA? Как така ще ни преименуват улици и дори искаха и Русе Дунавск?! ?! да стане абе ей Русе си остава Русе и всички улички булеварди НЕ СЕ преименуват от Хора с коли за хиляди евра и особено за дето Украинките дето повечето случаи са заразени от ХИВ-СПИН НЕ МЕРСИ!Хора пазете се от тея блъснат ли ви ударят ли ви нищо не важи!
  • 8
    28
    Vfdr
    Ставате много нагли! Подадеш му пръст,а то ти налапва ръката! А не искат ли някое парче от България за автономия?!
  • 4
    27
    Иван
    Много нахално взеха да стават украинците
  • -2
    26
    Българин
    Владолф Путлер се усети, че блиZкрига се отече. Няма техника, няма рашисти, бяха разбити рашистките окупатори по всички фронтове! Чак се принуди да вкара дагестанци, чеченци, сирийси идили да режат глави на "християнските славянски украински братя"!!! Путлер на крана!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари