Украйна смята за заблуда обещанието на Русия

1
Вчера Москва обяви, че "драстично ще намали бойните операции" около Киев и северния град Чернигов
Вчера Москва обяви, че "драстично ще намали бойните операции" около Киев и северния град Чернигов Снимка: Фейсбук / архив

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че „положителните“ знаци не „заглушават“ звука от руските атаки

Украинските военни смятат, че обещанието на Русия да намали военните операции в две ключови области "вероятно е ротация на отделни части и цели да заблуди".

Вчера Москва обяви, че "драстично ще намали бойните операции" около Киев и северния град Чернигов, "за да засили взаимното доверие". Съобщението последва мирните преговори между двете страни в Турция, но беше посрещнато със скептицизъм от западните лидери. Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че „положителните“ знаци не „заглушават“ звука от руските атаки, предава БНР.

В ежедневната си оперативна актуализация генералният щаб на въоръжените сили на Украйна заяви, че руските части продължават да се отдалечават както от Киев, така и от Чернигов. Според украинските военни изтеглянето "вероятно е ротация на отделни части", целяща да заблуди военното ръководство на Украйна и да създаде "погрешно схващане" за смисъла на тяхното разполагане. Освен това в съобщението се отбелязва, че врагът продължава да „стреля и щурмува“ близо до Донецк, на изток.

Намаляване на напрежението в районите на Киев и Чернигов не означава прекратяване на огъня в Украйна. Това заяви след вчерашните мирни преговори в Истанбул ръководителят на руската делегация Владимир Медински. По думите му руската страна не иска да излага на допълнителен риск столицата Киев, защото там са хората, които трябва да вземат решения. На преговорите украинската делегация изложи планове Украйна да стане неутрална държава в замяна на гаранции за сигурност.

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че макар първоначалните признаци от мирните преговори да са били положителни, те не заглушават експлозиите на руските снаряди. В своето обръщение тази нощ Зеленски каза, че неговата страна може да се довери само на конкретните резултати от преговорите. Той заяви, че Украйна няма да намали усилията си за отбрана и има значителен потенциал за извършване на по-нататъшни атаки. Санкциите срещу Русия не бива да бъдат смекчавани до настъпването на пълен мир, каза още Зеленски и допълни:

"Естествено, Украйна ще продължи да участва в преговорния процес. Очакваме да постигнем резултат, да постигнем реална сигурност за нас, за суверенитета ни, за нашия народ. Руските войски трябва да напуснат окупираните територии. Украинският суверенитет и териториална цялост трябва да бъдат гарантирани. Компромис с тези въпроси не може да се очаква и няма да има".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -3
    1
    русенец
    Те рашистките хибридни окупатори излъгаха и че няма да нападат суверенна Украйна! Никой не им вярва на ЛЪЖИТЕ!!! Санкции до дупка!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари