Украйна представи доказателства, че Русия я е обстрелвала със севернокорейски ракети

0

Прокуратурата на Харковска област показа части от ракетите

Прокуратурата на украинската Харковска област представи днес нови доказателства, че Русия е атакувала Украйна с ракети, доставени от Северна Корея, показвайки части от една от тях, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Високопоставеният съветник на украинския президент Володимир Зеленски - Михайло Подоляк, потвърди вчера информацията на САЩ, че за първи път от началото на инвазията през февруари 2022 г. Москва е употребила тази седмица севернокорейски балистични ракети за удари по Украйна.

Прессекретарят на харковската областна прокуратура Дмитро Чубенко каза, че въпросната ракета - една от няколкото, изстреляни по Харков на 2 януари, се различава по вид и конструкция от руските модели.

"Производствената технология не е от най-модерните. Има отклонения от стандартите на ракетите "Искандер", които преди сме виждали при нападенията срещу Харков. Тази ракета прилича на севернокорейска", заяви Чубенко пред представители на медиите, докато им показваше останки от ракетата.

Той посочи, че диаметърът ѝ е малко по-голям от този на руските ракети "Искандер". Различни са и дюзата, вътрешните електрически намотки и задната част. "Ето защо ние клоним към версията, че това може да е ракета, която е доставена на Русия от Северна Корея", добави Чубенко, като отказа да назове модела.

Тази седмица Русия атакува северния град Харков - втори по големина в Украйна, с няколко ракети, причинявайки смъртта на двама и ранявайки над 60 души в един от най-масираните си удари с ракети и дронове от началото на нашествието си в съседната държава преди близо две години, отбелязва Ройтерс, като припомня, че Пхенян се намира под оръжейното ембарго на ООН от 2006 г., когато проведе изпитания на атомна бомба.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    23
    бончо, бончо 19
    каква Македония, какви пет лева бре?!? България я няма на картата пет века! Третата българска държава се създава на базата на международно съгласуван договор, добър, лош, но договор! Ние нарушаваме този договор, за добро, за лошо, но е факт! И съответно си го получаваме с Ньойския мирен договор-първа национална катастрофа! И забележи, Русия не е страна по договора, да не би пак да я изкараш нея виновна, страни по договора са днешните ни приятели!
  • 8
    22
    до 18
    За референдума за оставане в СССР чувал ли си? С изключение на прибалтийските републики и една от азиатските, всички останали гласуваха за оставане в СССР. Специално украинците гласуваха със 70% за оставането в Съюза. За споразумението да не се разширява НАТО чувал ли си? Краварите сте страна по договора. А за споразумението от Минск да си чувал? Там и ЕС е страна от договора. Милата танте Меркел добре си призна, че искали с това да дадат време на Украйна да се превъоръжи. Та, в мола ли си охрана или в някое казино? Момче, то хубаво, че по матросовски защитаваш нещо, което и на теб нте ти е ясно, но нека оставим историята да покаже кой е прав. А тя, историята се пише от победителите.
  • 5
    21
    бончо, бончо,
    меморандум не е договор това едно, отказът от бойните глави е заради нежеланието да поеме активите и забележи, пасивите на СССР, демек да плаща дълговете, което прави Русия! Викаш отказа се ей така от добро сърце?!? Или от пинтийлък?!? :) :) :)
  • 12
    20
    Aramco
    Жалко за загиващите всеки ден в тази гадна война, но имайте предвид, че като украинските политици-боклуци от сорта на Зeлeнcки, Tимoшенкo, Яйцeнюк, Подоляк, Typчинoв, Юшченкo, Kличкo и др. тук си ги имаме същите, че и по-зле.. Борисовци, Делянчовци, Денковци, Кокорчовци, Кирчовци, Тагаревци и всичките му там сглобкаджии са готови във всеки един миг да ни затрият като народ и държава по заповед отвън! Само се вгледайте какво единствено вършат и с какво на практика се занимават! Практически нищо полезно и градивно за отечеството и обществото ни, а само за тези, които ги държат и са ги поставили на власт отвън. От ПOCOЛСTВOTO!
  • -6
    19
    Bonkerz
    Нормално било Русия да нападне БГ, щото сме си върнали Македония (но Украйна не трябва да получи оръжие да се защити)? Руските лайнолизци сами се дискредитирате и доказвате, че не сте българи, а чуждопоклонници. Игнор на такива ибрикчии.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари