Украйна погна олигарх за измама и пране на пари

0
Володимир Зеленски отрича да е имал лични отношения с Игор Коломойски
Володимир Зеленски отрича да е имал лични отношения с Игор Коломойски Снимка: dpa / M. Markiv

Володимир Зеленски отрича да е имал лични отношения с Игор Коломойски

Влиятелният украински бизнесмен Игор Коломойски е заподозрян по дело за измама и пране на пари, съобщи днес Службата за сигурност на Украйна (ССУ), цитирана от Ройтерс и БТА

Украинският президент Володимир Зеленски превърна борбата с корупцията в приоритет в момент, когато руската инвазия в Украйна навлиза 18-ия си месец, а Коломойски, който е един от най-богатите хора в страната, е най-знаковата фигура, която става обект на подобно разследване.

Зеленски, който придоби известност като комик и изигра ролята на президент в телевизионния сериал "Слуга на народа", излъчен от телевизията на Коломойски, отрича да е имал лични отношения с олигарха.

"Беше установено, че през периода 2013-2020 г. Игор Коломойски е легализирал повече от половин милиард украински гривни (14 млн. долара), като ги е изнесъл зад граница, използвайки контролирани от него банки", посочи в изявление в "Телеграм" ССУ.

Коломойски засега не е отговорил на запитванията на Ройтерс за коментар.

ССУ разпространи снимки на група разследващи пред вратата на дома му, на които се вижда как Коломойски получава и подписва документи.

Коломойски е бивш собственик на водещата украинска банка "ПриватБанк", която беше национализирана в края на 2016 г. в рамките на оздравяване на банковата система в страната.

По-рано тази година служители на силите за сигурност претърсиха дома му във връзка с друго разследване за злоупотреби и укриване на данъци от страна на двете най-големи петролни компании в Украйна, които частично са били собственост на бизнесмена.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Тоз
    Зеления щесе отрече и от майка си .
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари