Украйна не получи покана за НАТО, но "бъдещето ѝ е там"

2
Съюзниците "порязоха" Володимир Зеленски
Съюзниците "порязоха" Володимир Зеленски Снимка: АР

Съюзниците "порязоха" Володимир Зеленски

На срещата си на върха във Вилнюс държавите от НАТО се съгласиха, че бъдещето на Украйна е в алианса, но няма да отправят официална покана към страната да се присъедини, предаде агенция ДПА, като се позова на декларация, с чието съдържание се е запознала.

Лидерите от НАТО са постигнали споразумение относно това как да определят бъдещите си отношения с Украйна, включително нейната кандидатура за членство, съобщиха четирима дипломати, цитирани от БТА.

По думите на един от дипломатите окончателната формулировка на декларацията за бъдещето членство на Украйна в алианса ще гласи, че НАТО "ще бъде в състояние да отправи покана към Украйна да се присъедини към алианса, когато съюзниците са съгласни и условията са изпълнени".

Украинският президент Володимир Зеленски многократно призова съюзниците си официално да поканят Украйна да се присъедини към НАТО, което е необходима първа стъпка за стартиране на процедурата по присъединяване към алианса.

Вместо това обаче лидерите обвързват потенциалната покана с повишаване на оперативната съвместимост на украинските въоръжени сили с въоръжените сили на съюзниците от НАТО и с "допълнителни реформи в областта на демокрацията и сигурността", се посочва в декларацията. Алиансът също така заявява, че ще подкрепя Киев по пътя на реформите, като външните министри от НАТО често ще оценяват напредъка на Украйна.

"Бъдещето на Украйна е в НАТО", подчертават все пак съюзниците. В същото време те няма да отправят на срещата в литовската столица покана към бившата съветска република да се присъедини към алианса.

Все пак НАТО се отказва от изискването Украйна да изпълни на така наречения План за действие за членство, като на практика премахва това препятствие по пътя на Киев към алианса.

Резултатът от срещата на върха вероятно ще разочарова Зеленски, който по-рано днес заяви, че "е абсурдно" въпросът за членството на Украйна да остане отворен. Украинският президент ще се срещне с лидерите от НАТО по-късно днес.

Лидерите от НАТО също така са се договорили за дългосрочен пакет за помощ на Киев, за задълбочаване на политическите връзки и за ускоряване на присъединяването на Украйна след отправяне на официална покана, се казва в изявлението.

Съюзниците от НАТО заявиха и че са сериозно обезпокоени от "злонамерените дейности" на Иран на територията на алианса и призоваха Техеран да спре военната си подкрепа за Русия, включително доставките на дронове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    дивизията SS "Галиция"
    Историята на дивизията на СС "Галиция"*********************** https://bg.puntomarinero.com/the-history-of-the-ss/
  • 10
    2
    Лично Мнение
    Никой от дъртите западни ЕвроПедерасти не иска да си тика в гащите таралеж,всеки иска кожена лигава бухалка.Те от това разбират Нека цялата тази гадна история с войната напомни кои са нашите партньори.Изоставили ни през 1314/1320 година на пристигналите нашественици на балканите благодарение на флорентинците,генуезците,венецианците и дожите под булото на папата за шапка злато на всеки прекаран с кораб войник Четете история и правете ретроспекция.През втората световна война Украйна посреща с песни и хора Немската Фашистка Армия и създава дивизия "Галичина",но са изоставени от немците поради продоволствени проблеми и невъзможност за изхранване на немската армия която е приоритет пред Украйна.Предложението за отдалечаване от Украйна и проблемите и дадено от Фелдмаршал Гьоринг.Внезапно значи започват да го духат защото покровителя хваща бскалският тефтер,иначе са посрещнати като освободители.Историята се повтаря,точка по точка но на театъра на историческата сцена сега има нови артисти в представлението Резултатите ще са плачевни Страдат обикновенните хора и мирно население.Райхсмарките или Европарите минават през определени кръгове и за народа нихт бецален.Съдба.
  • 11
    1
    много добре
    не трябва да са в нато, само ще си направят живота още по-сложен
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари