Украйна конфискува пратка за Англия с алкохол от Чернобил

0
Пратката е взета от камион в дестилерия в Карпатите
Пратката е взета от камион в дестилерия в Карпатите Снимка: Isopix

Пратката е взета от камион в дестилерия в Карпатите

Първите пратки „занаятчийска водка“, произведени от ябълки, отглеждани в близост до атомната електроцентрала в Чернобил, бяха конфискувани от украинските власти и доставени на прокуратурата в Киев, съобщава Би Би Си.

Това съобщи производителят на алкохол, Chernobyl Spirit Company. Създателите на необичайната водка се наричат социално предприятие и твърдят, че Atomik е първият потребителски продукт от район с радиоактивно замърсяване след аварията на атомната електроцентрала през 1986 г.

Пратката е взета от камион в дестилерия в Карпатите. От компанията отбелязаха, че "нямат представа" за причините за конфискацията на стоки на път за Великобритания. Сега те очакват резултатите от разследване на украинските специални служби.

"Изглежда, че сме обвинени, че използваме фалшиви украински акцизни марки", каза Джим Смит, професор от Университета в Портсмут, който основава компанията Chernobyl Spirit Company с украински партньори. Но това е безсмислено, защото товарът пътува за Великобритания, и има необходимите британски акцизни документи.

Джим Смит, заедно с други колеги учени, прекарва години в изучаване на зоната на атомната електроцентрала в Чернобил и прилежащата територия с обща площ от 4 хиляди квадратни километра. Зоната е силно замърсена с радионуклиди след аварията на АЕЦ и все още се счита за радиоактивна.

Като част от проучването група учени ентусиасти започнаха да отглеждат ръж и други култури в зоната, за да разберат колко безопасни са за консумация.

Причината за създаването на алкохол била и желанието на учените да демонстрират, че земята около зоната може да бъде използвана отново.

Компанията обещава да даде 75% от всички приходи, за да помогне на хората в зоната, които все още изпитват икономическите последици от аварията в Чернобил.

„Надяваме се, че този проблем скоро ще бъде разрешен и ще продължим работата си, за да помогнем на хората, станали жертви на опустошителните социални и икономически последици от Чернобилската катастрофа“, каза Генадий Лаптев, един от съсобствениците на компанията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Грозното гадже е като москвича - хем върши работа, хем не ти го барат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук