Украйна готви забрана на Украинска православна църква

0
УПЦ обяви отделяне от Москва, но за поместните православни църкви по света тя остава част от Руската православна църква
УПЦ обяви отделяне от Москва, но за поместните православни църкви по света тя остава част от Руската православна църква

УПЦ обяви отделяне от Москва, но за поместните православни църкви по света тя остава част от Руската православна църква

Върховната рада на Украйна, след шест месеца разгорещен дебат, одобри на първо четене законопроект, който всъщност стартира процеса на забрана на Украинската православна църква (УПЦ, доскоро част от Московска патриаршия, въпреки че църквата сега настоява, че няма връзка с Русия). Кореспондентът на Украинската служба на Би Би Си Виталий Червоненко говори за това.

Дискусиите за специален закон за ограничаване на дейностите на ръководени от Русия църкви в Украйна продължават от началото на пълномащабното нахлуване на 24 февруари 2022 г. Руската православна църква и нейният лидер патриарх Кирил последователно подкрепят действията на Кремъл, пише News.bg.

Миналия декември президентът Володимир Зеленски се присъедини към борбата за "духовна независимост" и заедно със украинската служба за сигурност (СБУ) стартира процеса на преследване на представители на "руския свят" в УПЦ.

На фона на опитите тази църква да бъде изгонена от Киево-Печорската лавра и други древни църкви на Украйна, в Радата се появиха редица законопроекти за пълна или частична забрана. В същото време социологическо проучване показа, че мнозинството украинци подкрепят забраната.

И въпреки че правителството, по указание на Зеленски, представи своя законопроект отдавна и самият Зеленски няколко пъти обяви одобрението му, парламентът не успя да го гласува почти 10 месеца. Както се оказа, във фракцията на управляващата партия "Слуга на народа" има мощно лоби за УПЦ, а самият президент не настоя много за приемането на закона.

Председателят на радата Руслан Стефанчук публично заяви, че няма достатъчно гласове, а лидерът на фракцията на мнозинството Давид Арахамия заяви, че това не е приоритет и ако се настоява за одобрение на законопроекта, тогава част от фракцията на Слугата на народа няма да гласува за бюджета и други важни закони.

Радата дори събра 240 подписа за разглеждане на закона. Председателят на СБУ Василий Малюк се намеси по въпроса, като поиска от депутатите все пак да приемат свой собствен закон, така че дейността на църковните общности, в които са идентифицирани "сътрудници", да може бързо да бъде забранена.

Досега депутатите от Върховната Рада са гласували за "меката" версия на проекта, която предвижда трудна и продължителна процедура за забрана на религиозни общности, свързани с Русия. Но преди второто четене документът теоретично може да бъде променен и затегнат.

УПЦ обяви отделяне от Москва, но за поместните православни църкви по света тя остава част от Руската православна църква. Припомняме, че през 2019 година в Украийна с благословията на вселенския патриарх Вартоломей бе създадена автокефална Православна църква на Украйна, която се отцепи от Украинската православна църква, тогава част от Руската православна църква. Това предизвика дълбок разрив и прекратяване на отношенията между Московската патриаршия и Вселенската патриаршия в Истанбул.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари