УЕФА ще разследва военен поздрав на турските футболисти

1
Турският национален отбор по футбол ще бъде разследван заради жест по време на радостта си при победата срещу Албания
Турският национален отбор по футбол ще бъде разследван заради жест по време на радостта си при победата срещу Албания Снимка: Reuters

Турският национален отбор по футбол ще бъде разследван заради жест по време на радостта си при победата срещу Албания.

Вниманието на УЕФА е било привлечено от козируване на играчите, пише Дневник

Организацията ще разследва случая след публикации, че футболистите са отправили военен поздрав, насочен към действията на турската армия срещу кюрдите в Сирия.

"Забранява ли правилникът да се правят препратки към политика и религия? Да и ви гарантирам, че ще проверим случая", каза директорът на медийния отдел на УЕФА Филип Таунзънд, цитиран от италианската агенция "Анса".

Жестът беше направен след победния гол на Дженк Тосун. След мача в профила на турския отбор в "Туитър" се появи и снимка, на която целият състав - играчи и треньори, козируват. Тя е съпроводена от текст, който гласи, че победата се посвещава на "нашите смели войници".

Член 16 от дисциплинарния правилник на УЕФА забранява използването на "жестове, думи, предмети или каквито и да е други средства за предаване на провокативни послания, които не са подходящи за спортни събития, и в частност провокативни послания, които са от политическо, идеологическо или религиозно естество".

По време на световното първенство в Русия миналата година ФИФА глоби швейцарските национали Гранит Джака и Джердан Шакири заради жестове с ръце, изобразяващи орел, които бяха оценени като "про-косовски".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари