Удар по мобилните оператори

50
Съдът реши, че нямат право на неустойка при предсрочно прекратяване на договора
Съдът реши, че нямат право на неустойка при предсрочно прекратяване на договора

Мобилните оператори претърпяха голям удар.

Те нямат право да начисляват неустойка от всички такси до края на договора при предсрочно прекратяване, защото това дава възможност на доставчика да получи цялата цена, независимо от това, че след прекратяването той не предоставя услугата.

Това става категорично ясно от Решение на Пловдивския районен съд по дело, заведено от „Теленор“ срещу неизряден клиент. И естествено, това решение на магистратите вече може да случи като аналог в бъдеще, пише Novinite.bg.

Договорът бил сключен на на 10 декември 2015 г. и включвал и телефон на изплащане. След няколко месеца клиентът спрял да плаща, договорът бил прекратен и от оператора завели дело да си получат неплатените вноски за по лизинга и сметките за ползваните услуги. Поискали и неустойка от 881,21 лв. - колкото биха били вноските по договора до изтичането му, ако не беше прекратен предрсрочно.

Пловдивският районен съд уважава иска за сметките и лизинга, но за неустойката се произнася, че тя противоречи на добрите нрави, следователно е нищожна.

„Уговорената по този начин неустойка за предсрочно прекратяване създава условия за неоснователно обогатяване на предоставящия услугата мобилен оператор и нарушава принципа за справедливост“, е записано в съдебното решение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари