Удължиха срока за доброволно клане на прасетата в Пазарджишко

0
Стопаните имат още една седмица да заколят животните си
Стопаните имат още една седмица да заколят животните си

Членовете на Областната епизоотична комисия в Пазарджик гласуваха единодушно крайният срок за преустановяване отглеждането на свине в тип „заден двор“, да бъде удължен с една седмица - от 2 август до 11 август, включително.

Решението е взето днес и е резултат от проведената вчера среща на министър Десислава Танева с кметовете на населени места от община Пазарджик и по предложение на Областния управител Стефан Мирев.

Мярката обхваща общо 75 насели места в региона, които се намират в 20 км. зона около петте промишлени свинекомплекса в област Пазарджик. След изтичане на този срок ще се пристъпва към умъртвяване на животните от компетентния орган - Областна дирекция по безопасност на храните.

Предстои актуализиране на списъците за броят на отглежданите свине в обекти тип „заден двор“ и броят на стопаните, които вече са преустановили отглеждането на прасета, след дадените указания от Министерството на земеделието и Областната епизоотична комисия.

Регионалната дирекция по горите Пазарджик продължава да извършва проверки в горските територии за заболяване сред дивите прасета. Полицейски патрули дежурят на всички входно-изходни артерии в региона за нерегламентиран превоз на свине, животински продукти и фуражи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари