Учителка от Русе: Крайно време е да има оценка за дисциплина

13
Има много фрапиращи случаи – ученици, които се държат арогантно, които издевателстват над съучениците си, заяви Гицка Харизанова
Има много фрапиращи случаи – ученици, които се държат арогантно, които издевателстват над съучениците си, заяви Гицка Харизанова

Има много фрапиращи случаи – ученици, които се държат арогантно, които издевателстват над съучениците си, заяви Гицка Харизанова

В училище да се въведе оценка за дисциплината, която да влияе при формирането на бала при кандидатстванеq uакто и да се поощряват партниращите родители. За това настояват от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Те предлагат още да се облекчи процедурата по налагане на санкции на недисциплинираните ученици, съобщи БНТ.

Гицка Харизанова е дългогодишен преподавател по български език. Работила е с деца на различна възраст в няколко училища в Русе. Казва, че дисциплината е важен компонент от обучението. Смята, че трябва да има оценка за поведението на учениците, както и санкции, включително и към недостатъчно ангажираните родители.

"Според мен е крайно време да има такава оценка, защото има много фрапиращи случаи – ученици, които се държат арогантно, които издевателстват над съучениците си, които пречат на пряката работа на учителите и се смятат за недосегаеми, и срещу тях много трудно могат да се вземат някакви мерки. Ако родителят не обедини усилията си с тези на учителя, заедно не работят в една и съща посока, няма как да се постигнат добри резултати и тогава санкциите няма как да изиграят тази роля", заяви Гицка Харизанова – преподавател по български език и литература.

Даниел Акъллиев има две деца. Според него оценката за дисциплина ще е оценка едновременно на детето, на родителя и на учителя, защото това е процес. Но дали тя ще окаже въздействие върху поведението на детето зависи от много фактори.

"Викали са ме в училище и то неколкократно, но след съответен разговор вкъщи с детето определено се получаваше корекция", казва той.

Освен начина на взаимодействие между учители, родители и ученици, според Гицка Харизанова, трябва да се преосмисли и системата за финансиране на училищата.

"Тази криворазбрана практика – парите да вървят с ученика. Голяма част от тези ученици, които нарушават правилника на училището, не се наказват или родителите завеждат дела", Гицка Харизанова – преподавател по български език и литература.

Ивелин Иванов е треньор по плуване на деца. Подкрепя идеята да има оценка за поведението на учениците. Казва, че няма проблем с дисциплината на своите възпитаници, защото родителите, които пращат децата си да спортуват, обикновено са наясно, че ако няма ред, нещата не могат да се случат.

Колкото и всички да се обединяват около тезата, че трябва заедно да работят, ако на практика това не се случва, нещата няма да се променят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -3
    9
    Даскала
    Ха, добро утро, сетихте се. Ще се пишат оценки, добре. А до колко ще са обективни?
  • 2
    8
    иванчо от острица
    Пиерчо ако другарката се оплачеше на баща ти от теб първо щеше да те ошамари после да ти търси парциалната оценка
  • 8
    7
    Нямам думи
    Освен оценка за дисциплината и облекчения при налагане на санкции, трябва да има и глоби за родителите ,които да нарастват ако нарушенията се повтарят от децата им...В момента учениците си правят каквото си искат-особено в гимназиален етап.Жалка картинка...
  • 7
    6
    Пиеро
    Имаше ги тези оценки,махнаха ги,сега пак ги искат.Трудно е да се даде кратък еднозначен отговор.Първо-какво точно ще се оценява?Поведение.Какво точно от поведението-цел,мотиви,самия акт...Кой ще определя това?Юридически издържано ли е?Каква е била ролята и отговорността на факторите на средата-клас,приятели ,родители ,учители ш пр.?В каква степен се осъзнава постъпката от ученика или не?Тоест,дали е умишлена ,инструментална,случайна ,еднократна,системна.Кога се отнася до цялостната личност и кога е парциална!Какъв ще е ефекта от оценката за различните типове ученици и пр.
  • 5
    5
    Гост
    До 4: Сега не можете да ги накарате да си учат уроците и да си пишат домашните, но да - ще ги накарате да се замислят над възпитанието си, като почнете да им пишете оценки и за него. И каква ще е разликата, дали ще му пишете двойка или ще му намалите поведението? Едно време имаше интернати, но това беше при онова, лошото време, когато във всяко село имаше училище пълно с деца, а днес сме вече горди европчани, на 50 място по грамотност в света. Пред нас са страни като: Тринидад и Тобаго, Самоа, Киргизстан, Туркемнистан, Азербайджан, Гвиана, Таджикистан, Казахстан и Узбекистан. Честито!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари