Учителите останаха с пръст в устатата

0
Училищен директор: Измамиха ни за заплатите
Училищен директор: Измамиха ни за заплатите

Всички учители са възмутени от това, че остават излъгани надеждите им за увеличението на заплатите за следващата учебна година. Това заяви  директорът на 28 СОУ в София Станимира Стоева по повод съобщението на просветния министър Тодор Танев, че  възнагражденията на преподавателите няма да повишат, защото не стигали пари, пише BIG5.

Преди десет дни председателят на КНСБ Пламен Димитров заяви, че учителите могат да очакват между 7 и 10 на сто скок на заплатите от октомври, което било обещано на среща с финансовия министър Владислав Горанов.

„Хората, които имаха надежди, останаха излъгани. Статусът на българският учител е много нисък и поради това няма качествени кадри. В момента в 28-о училище работят 60 учители, повечето от които са 56-60 годишна възраст. Заплатата на един учител с над 20 години стаж е 633 лева. Стартовата заплата при постъпване е 530 лв. 

„Не виждам кой добре квалифициран колега ще дойде да работи след 3-4 години при тези мизерни възнаграждения“, чуди се Стоева.

Дългогодишният учител по български език и литература в същото училище Павлин Петков, който е  член профсъюза „Подкрепа“, заяви за BIG5.BG. „При тези мизерни заплати отсега е ясно, че следващата учебна година трудно ще се намерят читави кандидати за заемането на вакантните места. Чудя се как изобщо някой все още изявява желание да работи тази професия. Нивото е ниско и ще остане такова докато не се вдигне жизнения стандарт на учителя“, обясни Петков.

Източник: BIG5
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари