Учители от Велико Търново: Дистанционното обучение може да се прилага за кратък период от време

1
Опасенията им са, че онлайн обучението ще продължи до 30 юни
Опасенията им са, че онлайн обучението ще продължи до 30 юни

Тази седмица Община Велико Търново отличи най-добрите учители в предучилищното и училищното образование, връчвайки им наградата „Свети Патриарх Евтимий Търновски“

Въпросът е образованието да е съвременно, защото ми се струва, че малко изостава в технологиите, в начина на употреба на технологиите, в смисловото им употребяване в часовете, а не просто като технически средства".

"Всяко нещо трябва да бъде направено с цел и провокация към децата, за да може те да развиват потенциала си“, това коментира пред БНР Антоанета Дочева, главен учител в Средното училище „Владимир Комаров“ във Велико Търново, учителката на третокласниците в квартал „Чолаковци“.

Това се случва, когато ученето не е само да се усвои урока, а когато на децата се преподава и се обучават в практически план, децата да пипнат, да усвоят и запомнят с ръцете си“ смята още избраната за най-добра начална учителка във Велико Търново.

Антоанета Дочева е привърженик на технологиите, но не приема дългосрочното дистанционно обучение при най-малките.

Аз мисля, че дистанционно може да се обучават учениците за кратък период от време, не за цяла учебна година. Може би, в първите 15-20 минути сме по-активни и после активността спада, а това дете трябва цял ден да стои на компютъра в онлайн среда. Ако учителят не се затруднява технически, ако има тази свобода и не мисли за техническия момент, а мисли за това как да си представи урока, мисля, че е ползотворно“.

Химия и музика не се учат дистанционно, казват преподавателите

Изключително трудно, тъй като химията е експериментална наука. Разчитаме точно експериментът да породи някакъв познавателен интерес в тях. Сега единствено разчитаме на тематиката, която е заложена в учебното съдържание и на допълнителни любопитни факти, които да направят връзка между тяхното ежедневие и това, което се учи в момента“, това поясни в ефира на радиото преподавателката по химия в Природоматематическата гимназия „Васил Друмев“ Даниела Маноилова.

Тя е и най-добрата учителка в гимназиалния етап за тази година във Велико Търново. Сега опасенията ѝ са настоящото обучение в електронна среда да не продължи до 30 юни:

Органична и аналитична химия, основите на физикохимията само от учебник и любопитки не се учат“.

Подготовката за олимпиади и състезания е онлайн.

Голяма част от нашите деца са с профил информатика и информационни технологии и това ги прави доста по-гъвкави по отношение на различни презентации, анимации на тема химия. За тези, които са големи, няма значение, те вече имат развит интерес и си го следват по един или друг начин. За малките ученици съм по-притеснена, тъй като не зная дали в тях ще успея да събудя този пламък, който имам в дванадесетокласниците си в момента“.

Създател на оркестъра  на Средното училище „Емилиян Станев“ във Велико Търново "Джуниър бенд е учителят по кларинет Йордан Цветанов. Преподава от 9 години, не иска да говори за криза, но е категоричен, че музика не се учи дистанционно, нито дистанционно са ползотворни репетициите на оркестъра.

Най-трудно е с груповите репетиции, индивидуалните часове си вървяха, но, за съжаление, много от децата си изкривиха постановката, имаше и негативи. Някои пък научиха нотите. Всеки различно възприе сложната ситуация“, каза Йордан Цветанов.

Ето и целия разговор:

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари