Училище „Никола Обретенов” се спаси на косъм от пожар

1
Зачестяват случаите на палене на сухи треви и боклуци
Зачестяват случаите на палене на сухи треви и боклуци Снимка: БГНЕС / Архив

Отново зачестиха случаите на палене на сухи треви и боклуци в Русе.

Само за три дни са гасени 11 такива пожара в русенска област. При единия от тях от огъня на косъм са се спасили училище, къща и цех, предава БНТ.

В училищеНикола Обретенов” в Русе по случайност в почивния си ден директорът Емил Тюлеков бил в двора, на спортната площадка, когато усетил миризма на дим.

Емил Тюлеков – директор на ОУ „Никола Обретенов": Видях че тук, от южната страна на училището, нещо пуши. Дойдох веднага и видях пожар, който се разпространяваше на 4-5 кв. м.

Веднага позвънил на телефон 112. Притеснил се, защото само бетонната пътека деляла сградата на училището от огъня.

Емил Тюлеков – директор на ОУ „Никола Обретенов”: Вятърът, който духа също в тази посока, и че има опасност да засегне както къщата, така и цеха за яйчен прах. Докато дойдат за около 10 минути той обхвана огромна площ, може би повече от 100 квадрата.

Огнеборците бързо потушили пожара. Така и не станала ясна причината, за да се запалят сухите треви. Но последствията е можело да са фатални. А през последните дни, заради благоприятните климатични условия, се увеличават случаите на палене на сухи треви и боклуци. От община Русе предупреждават, че може да е много опасно.

Василена Николова – началник отдел „Екология”: Всяко едно изгаряне на отпадък или суха трева, която по нейната същност също представлява биоразградим отпадък, се отделят фини прахови частици, серни окиси, азотни окиси в атмосферния въздух. При неблагоприятни метеорологични условия те се разнасят и в атмосферния въздух и на по-далечни разстояния, обхващат по-голяма част от населението.

Мобилните екипи на службата за охрана на обществения ред към общината непрекъснато патрулират и ако заловят нарушителя, санкцията е от 300 до 1 000 лева за физически лица, а за юридически - до 5000 лева.

Василена Николова – началник отдел „Екология”: Затова и апелираме администрацията абсолютно по никакъв начин да не се допуска изгаряне на отпадъци. Всички граждани, които виждат такива нарушения, да сигнализират, за да можем ние своевременно да изпълним нашите задължения по закон.

От общината припомнят и да не се изхвърля незагасена пепел, защото въпреки по-топлото за сезона време, за два дни огнеборците са гасили три запалени контейнера.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари