Училищата в Русе са готови да посрещнат учениците при засилени мерки за дезинфекция

1
Дезинфектанти са поставени във всички общи части, които се ползват от учениците
Дезинфектанти са поставени във всички общи части, които се ползват от учениците

Училищата в Русенско са подготвени да посрещнат учениците си при засилени мерки за дезинфекция

Това коментира пред БТА началникът на Регионалното управление на образованието /РУО/ в крайдунавския град Росица Георгиева.

Тя припомни, че учениците ще носят маските само в общите части, а в класните стаи ще бъдат без тях.

"Указанията са децата да бъдат в класните стаи и при възможност повече навън - в двора на учебното заведение", обясни Георгиева.

По думите ѝ педагогическите специалисти ще бъдат с предпазни средства. Всяко от училищните ръководства е решило как да изглежда шлемът, за да не пречи на педагогическото взаимодействие, което осъществява учителят.

Дезинфектанти са поставени във всички общи части, които се ползват от учениците

Георгиева обясни, че в началото на учебната година ще бъдат приложени възпитателни мерки - в първите минути на всеки учебен час на децата ще се дават указания как да носят и пазят от замърсяване маските си, как да си дезинфекцират ръцете, ще им се обяснява и защо е важно спазването на дистанция.

Децата, които проявят симптоми, ще се отделят в помещения с площ не по-малко от шест квадратни метра. Георгиева обясни, че всяко училище е обособило подобна стая. Определено е и длъжностно лице, което да съобщава на Регионалната здравна инспекция при случай на дете със симптоми. Целта е в рамките от 24 до 48 часа паралелката, в която е установен ученик с коронавирус, да премине в електронна среда на обучение от разстояние.

По повод на евентуална симулация от страна на учениците по време на учебни занятия за проява на симптоми, наподобяващи коронавирус, Георгиева коментира, че особено в тинейджърска възраст това може да се очаква. Според нея учителите ще успеят да обяснят на децата за сериозността на проблема и че евентуално симулиране може да доведе до големи притеснения и допълнително утежняване на ситуацията.

"Смятам, че децата са отговорни, разумни и няма да се стигне до това. То по-скоро би довело до притеснение, отколкото учениците да бъдат облагодетелствани", обясни Георгиева.

Началникът на РУО коментира, че има учители, които се притесняват за учебни занятия по време на пандемия, а други са приели, че COVID-19 съществува и трябва да се научим да работим в такива условия.

"Правим всичко възможно училището да е една от най-защитените среди. Когато се спазват зададените правила на територията на съответното училище, ще сведем до минимум случаите", обясни Георгиева.

По думите ѝ недостиг на учители към момента няма.

"Предвид предстоящите зимни месеци и евентуално заболяване, такъв може да се появи, но ние имаме банка от кадри. Разговаряхме с ръководството на Русенския университет, за да използваме студентите от трети и четвърти курс на педагогическите специалности като заместващи учители", обясни Георгиева.

По думите ѝ 1435 първокласници се очакват да прекрачат за първи път училищния праг. Това е прогнозна стойност, като точният брой ще бъде ясен този следобед. През миналата година първокласниците в областта са били 1539.

В региона има общо 70 училища, в които учат около 19 000 ученици - от първи до 12 клас.

"Ще направим всичко възможно учениците да усетят празника, който носи първият учебен ден. В двора на всяко училище ще има тържества за децата от първи, пети и осми клас. Взети са и необходимите мерки за отстояние между учениците. Призовали сме родителите да ограничат броя на възрастните, които ще бъдат с детето", каза Георгиева.

Всички останали ученици ще отбележат началото на новата учебна година по класните стаи, като е създадена организация за поетапно влизане в сградата на училището, за да няма смесване на групите и потоците.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари