Ученици от ОУ „Олимпи Панов“ се потопиха в „тайнствения“ живот на летящите бозайници

0

Децата посадиха овошки и присъстваха на поставянето на къщички за прилепи в двора на училището

Дървета в двора на ОУ „Олимпи Панов“ се сдобиха с къщички за прилепи. Те бяха монтирани от екипа на Сдружение „Приятели на музея“ в присъствието на децата. Целта е подрастващите да научат повече за „тайнствения“ живот на летящите бозайници и за необходимостта от тяхното опазване.

Паралелно с това учениците от „Олимпи Панов“ се включиха в засаждането и на плодни дръвчета от различни сортове – череша, слива, ябълка и кайсия. Съдействие получиха от специалист агроном, който разясни какви грижи се полагат при отглеждането на овошки.

Поставянето на къщички за прилепи и засаждането на плодни дръвчета стана възможно с помощта на музейните специалисти от отдел „Природа“ Красимир Киров, Магдалена Трифонова и Виктория Друмева и в присъствието на кмета г-н Пенчо Милков, който се включи дейно във всички предвидени дейности. Пред подрастващите той обеща: „Ще направим още такива места с къщички за прилепи и овощни дръвчета в града, защото е полезно за децата, за да видят как се грижим за природата и да ги мотивираме“.

Екологът Красимир Киров разказа на учениците за биоразнообразието на градските екосистеми с акцент – прилепи и птици и как да ги опазим и познаваме. Той припомни, че прилепите се хранят с насекоми, сред които и комарите и по този начин съдействат за намаляване популацията им, съобщиха от Регионален исторически музей - Русе.

Дейностите по поставянето на къщички за прилепи и засаждането на дървета се случват по инициатива на Сдружение „Приятели на музея“ като част от проекта „ПрилеПтици – нашите летящи приятели“, който стана възможен с помощта на подкрепата на Програма „Култура“ на Община Русе. Реализирането на отделните етапи се осъществи и със съдействието на Регионален исторически музей – Русе, Спелео клуб Приста – Русе, Българското дружество за защита на птиците – София, ОУ „Олимпи Панов“ и директорката Вергилия Грънчарова . Поставянето на къщички за прилепи и засаждането на дървета изгражда у децата отговорно поведение към природата и нейните обитатели по забавен и адаптиран към техните възприятия начин.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Sтанко
    Остава и Пенчо Микрофона да не се включи "дейно" в някаква Пи Ар акцийка. А РАБОТА кога ще свърши най-после за умирашия ни и разкопан като от рушлямски окупатори град? Да идват по-бързо изборите, че да изритваме най-некадърния кмет, който Русе е имал в цялата си история! Не че Кълчеф и Идиотоф бяха стока, ама тоя е уникум!!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари