Ученици на ПГИУ "Елиас Канети" грабнаха 1-ва награда на Международно състезание

1
Отборът „SENS Mobile” получи последно поколение таблети от Hewlett-Packard
Отборът „SENS Mobile” получи последно поколение таблети от Hewlett-Packard

Джуниър Ачийвмънт България и Хюлет-Пакард България наградиха победителите в четвъртото издание на международното състезаниеСоциални иновации” (Social Innovation Relay). Учениците Елиф Амди, Нора Пиперева, Симона Георгиева и Стефани Александрова от 12 клас на ПГИУ „Елиас Канети”, гр. Русе заеха първо място сред българските отбори със своята идея за телефон за незрящи хора.

Тяхната социална бизнес концепция е да направят телефон, чрез който слепите хора да могат да се докоснат до специално създадени и адаптирани приложения. Победителите от отбор „SENS Mobile”  получиха последно поколение таблети от г-н Ираван Хира, генерален директор на Хюлет-Пакард България. Той, заедно с изпълнителния директор на Джуниър Ачийвмънт България, г-жа Милена Стойчева, поздравиха участниците за успеха.

На второ място бяха наградени учениците от МГ „Баба Тонка”, гр. Русе, с техния проект за приложение, което възпроизвежда холограми на обзавеждане. Трето място заеха ученици от СОУ „Козма Тричков” гр. Враца. Техният проект бе посветен на многофункционална химикалка с прожектор.

„Съвременните технологии премахват границите и дават невероятна свобода” – сподели г-н Ираван Хира. „Tези инициативи и участниците в тях са модел за подражание” – допълни още той. Г-жа Милена Стойчева определи ”Социални иновации” като „нов вид модерно образование”, което трябва да се наложи.

„Много сме доволни от работата и помощта на консултантите от Хюлет-Пакард. Те бяха много съпричастни и всеотдайни”- сподели Ралица Рачева,  преподавател на победителите от ПГИУ „Елиас Канети”, гр. Русе. Тя също бе наградена от организаторите на състезанието.

Социални иновации” е световна надпревара, в която ученически отбори от 20 страни разработват проекти, които могат да окажат положително влияние върху обществото. Учениците от Русе достигнаха до победа, след като пребориха общо 350 отбора и 1600 ученици, включили се в националните кръгове на надпреварата. По време на състезанието участниците бяха напътствани от 23 служители на Хюлет-Пакард България, които ги обучаваха  да мислят иновативно и да развиват умения, с чиято помощ да се превърнат  в социално отговорни предприемачи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари