Ученик от МГ "Баба Тонка" взе първо място в историческия конкурс "Наследник съм на..."

7
Инициативата е посветена на 110-ата годишнина от Балканските войни
Инициативата е посветена на 110-ата годишнина от Балканските войни Снимка: Областна администрация - Русе

Инициативата е посветена на 110-ата годишнина от Балканските войни

Единайсетокласникът от МГ „Баба Тонка“ Георги Иванов стана първи на регионалното ниво в Националния исторически конкурс „Наследник съм на ...“. Инициативата е посветена на 110-ата годишнина от Балканските войни и тя бе организирана от Министерството на отбраната и Централно военно окръжие съвместно с Министерството на образованието и науката, Регионалните управления на образованието /РУО/ и Съюза на ветераните от войните на България.

Ученикът бе отличен заради своето изследване, посветено на родът Маджункови в Балканската война. Интересен факт е, че неговият прапрадядо Велико Маджунков е е участвал на Одринския фронт на конфликта. Георги Иванов получи и специална награда от заместник областния управител Георги Георгиев, който беше сред гостите на днешната церемония, която се проведе в сградата на Военното окръжие в крайдунавския град. Заместник областният управител подари на Георги Иванов реплика на пистолет от епохата на Балканските войни.

Участието Ви в този конкурс демонстрира не само обичта ви към историята, то Ви дава ценни знания и умения, които в бъдеще ще са ви необходими, за да можете сами да анализирате и оценявате събитията и последствията от тях. Това Ви прави по-осведомени и критично мислещи граждани, способни да се справите с предизвикателствата на съвремието и най-вече да отстоявате историческата действителност“, каза Георгиев в обръщението си към наградените участници. Той поздрави победителите в конкурса за страстта им към историята и ги призова да не спират да четат и опознават миналото си. „Убеден съм, че именно това е ключът към нашето бъдещо благополучие. Пазете българското в сърцата си, съхранете националната ни памет и бъдете патриоти. Родолюбието е най-сериозният гарант за просперитета на държавата ни“, допълни още той. На второ място се класираха братята Георг Димитров и Радосвет Димитров. Георг Димитров учи в 11 клас на Средното училище за европейски езици „Св. Консатнтин-Кирил Философ“, а Радосвет Димитров е деветокласник в Професионалната гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“. Двамата са работили върху темата „Ездачът при предниците Хубанъ Христовъ“. Третото място бе отредено за разказа „Наследник на времето“ на Виктория Димитрова, която също е единайсетокласничка в Средното училище за европейски езици „Св. Консатнтин-Кирил Философ“. Неин консултант е бил старши учителят по история и цивилизация в същото училище Георги Симеонов.

Творбите на учениците бяха оценени от четиричленно жури с председател началникът на Военното окръжие в града полковник Васил Петров. Членове на журито бяха старши експертът по обществени науки, гражданско образование и религия в РУО Петя Лазарова Димитрова; Николай Чакъров, който е главен учител по история и цивилизация в СУПНЕ „Фридрих Шилер“; Кремена Чакърова, която е старши учител по български език и литература в ОУ „Отец Паисий“, гр. Русе, както и председателят на Областния съвет на Съюза на ветераните от войните на България Вили Икономов.

Всички награди на победителите бяха връчени от заместник-началника на Военното окръжие подполковник Росен Михайлов, който заяви, че участието на България в Балканските войни през 1912 - 1913 г. е естественото продължение на националноосвободителните борби от XIX в. и изразява непоколебимия и ярък стремеж на народа към свобода и обединение. „Славните победи на Българската армия остават завинаги записани в страниците на героичния ни военен летопис, а изводите и поуките и до днес вълнуват историци, изследователи и публицисти, защото анализираните уроци са по-ценни от всяка победа“, допълни подполковник Росен Михайлов. На събитието присъства и майор Мариета Христова, която е началник на сектор във Военното окръжие, както и експерти от ведомството.

Петя Лазарова от РУО отправи апел към учениците да пазят България в сърцата си и да обичат историята. Също така тя благодари както на учениците, че са участвали в конкурса, така и на учителите, които са ги подкрепили.

Отличените получиха грамоти и книги, осигурени от Министерството на отбраната и Регионалното управление на образованието. По време на събитието стана ясно, че произведението на Георги Иванов от МГ „Баба Тонка“ е отличено в топ 10 на всички участници от цялата страна. Награждаването се очаква да се състои до края на месеца на официална церемония в София.

Не случайно награждаването се проведе на днешната дата. На 13 март (26 март по нов стил) 1913 година, преди точно 111 години, българите извършват един от най-великите военни подвизи в новата ни история – под командването на генералите Никола Иванов и Георги Вазов, брат на великия български писател Иван Вазов, Българската армия превзема Одринската крепост, дотогава считана за непревземаема.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари